Cost-benefit analyse af fremtidige vaccineberedskaber over for kopper i Danmark
Udgivelsens forfattere:
- Betina Højgaard

Baggrund
Danmarks nuværende vaccineberedskab over for kopper består af koppevaccine fra Statens Serum Institut. Siden udarbejdelsen af den danske koppeberedskabsplan i 2004 er Imvanex® blevet godkendt i Europa til brug under ”særlige omstændigheder”. Det fremtidige vaccineberedskab over for kopper i Danmark vil således kunne bestå af enten SSI-vaccine eller Imvanex® – alternativt en kombineret anvendelse af begge vacciner. Sundhedsstyrelsen har derfor ønsket en cost-benefit-analyse af, om det kan betale sig at inkludere Imvanex® i det eksisterende koppevaccinationsprogram.
Konklusion
Cost-benefit-analysen viser, at der på effektsiden ikke vurderes at være forskel på de to vacciner i forhold til, hvor hurtigt effekten indtræder, og hvor god effekten er. Vaccinen fra Statens Serum Institut har dog en dårligere bivirkningsprofil end Imvanex®.
Risikoen for et koppeudbrud i Danmark er imidlertid så forsvindende lille, at de store ekstraudgifter ved Imvanex®-vaccinen ikke vurderes at stå mål med fordelene. Der skønnes at være en meget lav risiko for forekomst af koppesygdom i eller uden for Danmark (én hændelse pr. 200.000 år). Hvis man udelukkende ser på antallet af dødsfald, som er relateret til bivirkninger, synes omfanget ikke at opveje de meromkostninger, der er forbundet med indkøb af Imvanex®.
Metode
Der er foretaget en litteraturbaseret cost-benefit-analyse, hvor effekten og omkostningerne ved de forskellige alternativer er søgt afdækket ved brug af estimater fra litteraturen. Der er foretaget i alt tre analyser baseret på de trusselsbilleder, der er opsat i den danske koppeplan fra 2004. I alle tre analyser er der tale om et efterhændelsesscenarie. Det vil sige et scenarie, hvor der er en sandsynlig trussel eller verificeret koppesygdom i eller uden for Danmark.
Udgivelsens forfattere
- Betina Højgaard
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA