Evaluering af Region Hovedstadens forløbsprogram for hjerte-kar-sygdomme
Udgivelsens forfattere:
- Martin Sandberg Buch
- Christina Holm-Petersen
- Eigil Boll Hansen

Baggrund
Alle patienter, der indgår i et pakkeforløb på hospitalet på grund af iskæmisk hjertesygdom eller hjertesvigt, skal tilbydes hjerterehabilitering, når de har fået det bedre. Region Hovedstaden har derfor udarbejdet et forløbsprogram, der kommer med anbefalinger til den sundhedsprofessionelle indsats, samt hvordan indsatsen kan optimeres i primær og sekundær sektor.
KORA har på vegne af Region Hovedstaden undersøgt, hvad status er på implementeringen af forløbsprogrammet, og hvordan samarbejdet om hjerterehabiliteringen foregår.
Konklusion
Evalueringen viser, at relevante fagpersoner fra hospitaler og kommuner kender forløbsprogrammet og oplever, at det har stor relevans for hjerterehabiliteringen. Samtidig vurderes det, at forløbsprogrammet har medvirket til, at rehabilitering indgår som en mere ligestillet del af hjertebehandlingen end tidligere.
Det fremgår også, at hospitaler og praktiserende læger har fået bedre kendskab til de kommunale tilbud om patientuddannelse, rygestop, motion o.l., (om end der stadig er plads til forbedringer), og antallet af henvisninger er stigende.
Der er flere steder, hvor kommunerne har et stort patientgrundlag og et veludbygget tværfagligt hjerteforløb, og hvor der er etableret et velfungerende samarbejde og en relativt velfungerende arbejdsdeling omkring de forløb, der er delt mellem kommuner og hospitaler.
På overordnet niveau fremstår forløbsprogrammet således som en succes, og det vurderes, at der fremadrettet er et godt udgangspunkt for at konsolidere og udbygge samarbejdet om hjerterehabilitering.
Evalueringen identificerer dog også en række områder, hvor der fortsat er mulighed for at styrke implementeringen af forløbsprogrammet. For eksempel er der fortsat store forskelle på, hvordan den enkelte kommune og hospitalsafdeling arbejder med forløbsprogrammet i deres hverdagspraksis. Det giver en variation, som evalueringens fagpersoner finder uhensigtsmæssig.
Desuden er der ikke altid tillid til fagligheden og kvaliteten af de tilbud, patienterne tilbydes i kommunerne. Endelig afdækker evalueringen, at der ifølge de sundhedsprofessionelle er mange kilder til, at patienter fravælger eller falder fra hjerterehabiliteringen.
Der mangler en fælles viden, forståelse og dialog om problemets omfang, samt hvad der kan gøres for at mindske det.
Anbefalinger
Evalueringen anbefaler bl.a., at Region Hovedstaden og kommunerne i regionen fremadrettet:
- arbejder henimod en mere forpligtende og ensartet udmøntning af forløbsprogrammet, så kvalitet og organisering af hospitalers og kommuners rehabiliteringstilbud fremstår mere ensartet
- sætter øget fokus på mulighederne for tværgående samarbejde om tilbud på tværs af kommunegrænser
- monitorerer årsager til frafald og fravalg mere systematisk og bruger den viden, der skabes som afsæt for en fælles dialog om årsager, samt hvad der lokalt kan gøres for at mindske frafaldet.
Metode
Evalueringen er baseret på et elektronisk spørgeskema og en interviewundersøgelse, der tilsammen undersøger forløbsprogrammets implementering og betydning på udførende niveau, samt hvilke forslag de involverede ledere og fagpersoner har til forbedringer.
Læs mere om evaluering af Region Hovedstadens forløbsprogrammer her
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA