Evaluering i danske kommuner
Udgivelsens forfattere:
- Rambøll Management
KREVI har i samarbejde med Rambøll Management kortlagt evalueringskapaciteten i de danske kommuner. Undersøgelsen, der omfatter 91 danske kommuner, viser, at to ud af tre kommuner vil foretage flere evalueringer i 2008, end de gjorde i 2007. Undersøgelsen viser også, at kommunerne laver hovedparten af deres evalueringer selv – de køber altså kun en lille del hos eksterne som f.eks. konsulentfirmaer.
Kortlægningen viser dog også, at der er stor variation mellem kommunerne, hvad angår evalueringskapacitet. Disse forskelle kan ikke tilskrives kommunestørrelse, og der er ikke nogen klar forskel på evalueringskapaciteten i sammenlagte og ikke-sammenlagte kommuner.
Kortlægningen fortæller, at kommunerne ikke foretager evalueringerne på baggrund af ekstern kontrol eller for at "føre politisk opsyn". Formålet er i langt de fleste tilfælde at blive dygtigere og mere effektive, og evalueringerne bruges i vid udstrækning direkte til at ændre på arbejdsgange, metoder mv. Til gengæld har mindre end halvdelen af kommunerne en egentlig politik, der beskriver kommunens/forvaltningens målsætning med evalueringsarbejdet, og kun 20 procent har tydelige, skriftlige retningslinjer for anvendelse af evalueringer.
Undersøgelsen peger desuden på en række udfordringer for kommunerne på evalueringsområdet:
Kompetenceudvikling. Evalueringsmedarbejderne er generelt højtuddannede, men mangler målrettet kompetenceudvikling inden for evaluering.
Metodekendskab. Evalueringsmedarbejderne har mange steder god erfaring med kvantitative metoder, men væsentlig mindre erfaring med kvalitative metoder.
Ressourcepres. Der er en forventning om, at der i fremtiden skal laves flere evalueringer, og der skal ligeledes allokeres flere midler til evalueringsarbejdet. Men de færreste kommuner forventer at øge antallet af medarbejdere i samme periode.
Udgivelsens forfattere
- Rambøll Management
Om denne udgivelse
Udgiver
KREVI