Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­14. august 2020

Hele Danmarks Familieklub #bedresammen

En analyse af deltagelse, udbytte og organisering af lokale familiefællesskaber

Sårbare børnefamilier oplever faciliterede familiefællesskaber som et frirum, hvor krav og forventninger fra det offentlige og ulvetime med små børn træder i baggrunden til fordel for inklusion i et lokalt forankret fællesskab. Det viser VIVEs evaluering af Hele Danmarks Familieklub.

Helle Hygum Espersen , Mette Friis-Hansen , Julie Nygaard Solvang , Mette Thorsager Jensen , Katrine Iversen , Asta Bossano Prescott & Maiken Pontoppidan
Borger- og brugerinddragelse, Børn og unge, Effekt, Familie, Frivillighed, Inklusion, Organisering, Udsatte
Download rapporten Hele Danmarks Familieklub #bedresammen
Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Helle Hygum Espersen Chefanalytiker, cand.mag & master i socialt entreprenørskab M: 40 50 56 74 hees@vive.dk
Maiken Pontoppidan Seniorforsker, Cand.mag. og Ph.d. i sundhedsvidenskab M: 33 69 77 20 mpo@vive.dk

Hele Danmarks Familieklub er små, lokale, civile familiefællesskaber drevet af frivillige fra KFUM’s Sociale Arbejde, FDF og KFUM-spejderne. Familieklubberne består af 5-10 familier, der sammen med en frivillig facilitator mødes hver fjortende dag og spiser og leger sammen. Familieklubberne har til formål at skabe fællesskaber mellem ressourcestærke og sårbare børnefamilier. Fællesskabet skal bidrage til at styrke sårbare børn og unges muligheder for at bryde den negative sociale arv ved at styrke familiernes muligheder for at bruge egne ressourcer i fællesskabet med andre familier. Det er projektets vision, at alle deltagende familier skal bidrage aktivt til at løfte hinanden gennem måltidsfællesskab, lege, rådgivnings- og støttetilbud og brobygning til andre civile og offentlige tilbud. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond, der også finansierer denne evaluering.

Fokus på fælles måltid og leg med børnene

Evalueringen viser, at måltidsfællesskab og lege dominerer familieklubbens rum, og at de frivillige især har fokus på at understøtte børnene samt på lege og måltidsfællesskab. Vi finder også, at der er potentialer for at styrke familiernes evne til selv at kunne forbedre deres situation og trivsel ved at styrke en mere aktivt bidragende deltagelse af familierne.

De sårbare familier bliver især inviteret ind i familieklubben via netværk og lokale samarbejder med kommunen. Det er væsentligt for familiernes deltagelse, at der arbejdes intenst med netværk lokalt, og at der kun er få deltagende familier i familieklubben, når der ikke har været et tilstrækkeligt netværksarbejde.

Familieklubber giver frirum – og følelse af lokalt tilhørsforhold

Evalueringen viser, at netværkene i familieklubben kun i sjældne tilfælde rækker ud over familieklubbens rammer, imens familierne går i familieklubben. Ifølge familierne selv skyldes det blandt andet, at familierne mødes for sjældent, og at familieklub-møderne har fokus på børnene.

Mange familier finder det positivt at være en del af et lokalt fællesskab og opleve sig forbundet til og inkluderet i lokalområdet. Derudover udtrykker familierne, at familieklubben udgør et frirum fra krav og forventninger, både fra hverdagstrummerum og ulvetime med små børn og fra det offentliges myndighedsbehandling og forventninger om progression og udvikling. Derudover giver familierne udtryk for, at de får inspiration til måltider og lege.  

Familieklubber giver børnene kvalitetstid med forældrene

Børnene oplever et positivt udbytte i form af nærværende tid sammen med deres forældre, hvor aktiviteterne er tilpasset børnene og deres niveau. Det giver børnene lyst til at deltage og komme igen. Børn af forældre uden for arbejdsmarkedet og enlige har størst gavn af mere kvalificeret tid med deres forældre.

De frivillige motiveres især af at skabe og deltage i fællesskaber og angiver en styrket oplevelse af lokal forankring som et af de primære udbytter.

Lokal forankring og frirum trumfer professionel styring i evnen til at skabe netværk

Hele Danmarks Familieklub er organiseret med en styregruppe, en projektgruppe og en række familieklubber. Alle tre niveauer rummer to modsatrettede logikker, nemlig en professionel projektstyringslogik, hvor det er vigtigt at arbejde med de aftalte aktiviteter, og en lokal netværks- og partnerskabslogik, der skaber resultater gennem netværksarbejde, lokalt ejerskab og fælles aktiviteter lokalt. VIVEs evaluering viser, at det i overvejende grad er den sidste logik, der er vigtig for et velfungerende projekt. Samtidig viser evalueringen, at de bedste rammer for at skabe netværk er de familieklubber, der hverken faciliteres helt tæt eller helt løst, og som samtidig ikke er præget af frivillige, der tvinger deres egne normer ned over fællesskabet.

Metode

VIVE har besøgt 14 familieklubber og gennemført spørgeskemaundersøgelse blandt familier og frivillige i 60 familieklubber. Projektet bygger på både kvantitative og kvalitative metoder bestående af:

  • En effektmåling i form af et ventelistedesign og spørgeskemaer til både familier i familieklub og på venteliste.
  • Spørgeskemaer til de frivillige
  • En kvalitativ analyse, der bygger på 30 case-besøg fordelt på 14 familieklubber. Desuden har vi gennemført interview med styregruppe, kaptajn, projektledere, projektmedarbejdere, familier, børn og frivillige samt foretaget en række observationer i familieklubberne og til træningsdage.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

KFUM's sociale arbejde / Den A.P. Møllerske Støttefond

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 1. marts 2022 Hele Danmarks Familieklub #bedresammen
Debatindlæg, 2021 Familieklubber kan give sårbare familier oplevelser af at høre til i et fællesskab
Kronik, 6. september 2020 Familieklubber giver sårbare familier frirum
Nyhed, 14. august 2020 Familieklubber giver sårbare børnefamilier frirum
Undersøgelse i gang, maj 2017 - december 2022 Familieklub KFUM
Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  3. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  4. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  5. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  6. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  7. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  8. Rapport

    Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021 - Delrapport 3

  9. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  10. Nyhed

    Webinar: How is support for people with disability organized – experiences from the Nordic Region

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os