Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­11. oktober 2018

Klassestørrelse og elevers faglige kunnen i grundskolen

Det er kendt argument i skoledebatten, at eleverne ville få mere ud af undervisningen og klare sig bedre fagligt, hvis klasserne var mindre. Forskningen kan imidlertid ikke bekræfte en sådan sammenhæng, viser denne forskningsoversigt fra VIVE Campbell.

Trine Filges , Christoffer Scavenius Sonne-Schmidt & Bjørn Christian Viinholt Nielsen
Folkeskole, Kommune, Økonomi, Børn og unge, Indsatser, Systematiske metoder
Hent forskningsoversigten Klassestørrelse og elevers faglige kunnen i grundskolen
Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Kontakt

Trine Filges Seniorforsker, ph.d., økonomi M: 33 48 09 26 tif@vive.dk

Størrelsen på en klasse er et af de forhold, som politiske beslutningstagere kan justere på for at styre udgifterne på skoleområdet. Det skal vejes op mod en formodning om, at jo mindre klassen er, jo bedre er elevernes mulighed for at lære. I flere lande – fx Holland, Storbritannien og i flere amerikanske stater – arbejder man derfor med at mindske elevantallet pr. klasse i grundskolen.

Forskningslitteraturen har imidlertid ikke givet nogle klare svar på, om denne politik virker efter hensigten. Denne forskningsoversigt fra VIVE Campbell undersøger derfor sammenhængen mellem klassestørrelse og elevernes resultater i læsning og matematik. Forskningsoversigten bygger på 127 undersøgelser fra 41 lande og omhandler elever på børnehaveklasse- og grundskoleniveau.

Konklusion/resultater

Forskningsoversigten viser, at antallet af elever i en klasse i bedste fald har meget lille effekt på elevernes faglige resultater. Elever i klasser, hvor elevantallet var mindsket, læste således en smule bedre end elever i klasser med uændret størrelse, men forskellen var meget lille. I matematik sås til gengæld en lille – men statistisk ikke-signifikant – negativ effekt, hvor eleverne i de mindre klasser altså klarede sig fagligt lidt dårligere. Man kan derfor ikke udelukke, at små klasser for nogle elever har en negativ effekt på de faglige resultater.

Det har store økonomiske konsekvenser at mindske klassestørrelsen, og undersøgelsens resultater peger på, at der ikke vil kunne forventes tilsvarende store positive effekter på elevernes faglige kunnen.

Metode

Forskningsoversigten bygger på 127 undersøgelser fra 41 lande udført mellem 1980 og 2017. En stor del af undersøgelserne – i alt 45 – analyserer data fra det såkaldte STAR-eksperiment (Student Teacher Achievement Ratio), hvor flere amerikanske stater i 1980’erne nedsatte klassestørrelsen i de yngste klasser. Undersøgelserne af STAR-eksperimentet viser lidt mere positive resultater end de øvrige undersøgelser, men ændrer ikke ved forskningsoversigtens overordnede konklusion.

Campbell-forskningsoversigter er kvantitative effektundersøgelser, der indsamler, kvalitetsvurderer og statistisk sammenstiller alle tilgængelige studier, som beskæftiger sig med én bestemt indsats på velfærdsområdet. Forskningsoversigterne laves ud fra en omhyggeligt tilrettelagt metode, hvor uafhængige forskere løbende kvalitetstjekker forfatternes fremgangsmåde (eksternt peer-review). Dermed giver forskningsoversigterne mulighed for at etablere et samlet videnskabeligt funderet handlingsgrundlag.

Læs også
  1. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  2. Nyhed

    Webinar: Traumebevidsthed i sociale indsatser til udsatte voksne

  3. Rapport

    Unge uden uddannelse og arbejde har forskellige behov for støtte

  4. Rapport

    Adopterede klarer sig bedre end anbragte

  5. Nyhed

    Webinar: Kommunens møde med borgere med handicap

  6. Rapport

    Familier bokser stadig med økonomien trods det midlertidige børnetilskud

  7. Rapport

    Lejre Kommune bidrager med omkring 200 millioner til udligningssystemet

  8. Nyhed

    Choice models in nordic long-term care: care managers' experiences of privilege and disadvantage among older adults

  9. Debatindlæg

    Debatindlæg: Indkvartering af flygtninge skaber nye udfordringer i udsatte boligområder

  10. Kommunetal

    Flere kommunale medarbejdere skiftede job under corona-krisen

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os