Kommunernes ressourceforbrug og økonomiske styring på ældreområdet
Udgivelsens forfattere:
- Økonomi og styring
- Ældre Økonomi og styring, Ældre
Vi lever længere, og andelen af ældre i befolkningen stiger. Stadig flere ældre borgere og flere med komplekse plejebehov presser kommunernes budgetter.
Forventningen er, at presset på kommunernes budgetter vil stige i de kommende år. Derfor er der brug for viden om, hvordan ressourcerne på ældreområdet kan anvendes bedst muligt.
VIVE har samlet viden om kommunernes ressourceforbrug, organisering og økonomiske styring på ældreområdet.
Stor variation mellem kommunerne
Undersøgelsen viser, at der er store forskelle på, hvor mange penge de enkelte kommuner bruger på ældreområdet pr. 67+-årig borger. Omkring 75 % af disse forskelle kan forklares ved forskelle i befolkningens demografiske og socioøkonomiske sammensætning, og hvor spredt befolkningen bor.
Samtidig er der stor variation i den måde, som kommunerne har valgt at organisere og styre ældreområdet på. For eksempel har den ene halvdel af kommunerne valgt at organisere hjemmeplejen, så budgetansvaret for hele hjemmeplejeområdet er samlet hos én leder under ældrechefen, mens den anden halvdel har et antal sideordnede ledere med budgetansvar for hver deres geografiske delområde i kommunen.
Som et andet eksempel kan nævnes, at knap 6 ud af 10 kommuner visiterer til enkeltydelser i hjemmeplejen, mens de resterende kommuner helt eller delvis visiterer i ydelsespakker.
Kommunerne har også på mange andre måder valgt at indrette deres organisering og styring af ældreområdet forskelligt, for eksempel med hensyn til budgettildelingsprincipper, fritvalgsordning i hjemmeplejen og brug af demografimodeller.
Metode
Analysen er baseret på registerdata om kommunernes udgifter på ældreområdet, befolkningssammensætning mv. samt spørgeskemadata om kommunernes organisering og økonomiske styring på ældreområdet.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd