VIVE forsker i kommuners og regioners indsatser over for samfundets ældre og i fremtidens udfordringer med flere ældre og med færre unge i den arbejdsdygtige alder.
Vores undersøgelser omfatter blandt andet, hvordan den ændrede demografi får betydning for plejebehovet i fremtiden, og hvordan man finansierer, organiserer og leverer ældreplejen. Vi ser på, hvad det betyder fx i forhold til ulighed og omsorgsbaseret livskvalitet.
Det betyder også, at vi ser på udviklingen af udgifterne til ældreområdet, og hvordan forskellige måder at organisere ældreplejen på kan inkludere tværfagligt samarbejde, brug af teknologiske hjælpemidler, samskabelse og borgerinddragelse som fx rehabilitering i hjemmeplejen. Vi ser på leveringen af ældreplejen og betydningen af involveringen af frivillige, pårørende og private leverandører.
Vi ser på disse tendenser i Danmark, men også med perspektivering til udlandet. Vi anvender kvalitative og kvantitative metoder. En central datakilde er forløbsundersøgelsen Ældredatabasen, der siden 1997 har indsamlet interviewdata hvert femte år blandt 52+-årige.
- Rapport
Tilkøbsydelser på ældreområdet og på botilbud
- Rapport
Teknologi i plejen af borgere med demens eller kognitivt handicap
- Rapport
Styrket sammenhæng for de svageste ældre
- Rapport
LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende
- Rapport
Horsens Kommunes ’Kom Godt Hjem’-indsats
- Debatindlæg
Hvis vi gør det rigtigt, kan den hollandske Buurtzorg-model blive et afsæt for varig forbedring af ældreplejen i Danmark
- Debatindlæg
Deltidsdilemma står i vejen for fuldtidsarbejde i ældreplejen
- Rapport
Præferencer for fremtidens ældrepleje
- Rapport
Kommunernes brug af demografimodeller på ældreområdet
- Kronik
Danmark er blevet mere ulige, men det er fordi, vi får flere studerende og pensionister