Social Forskning, 2014:3
Udgivelsens forfattere:
- Trine Jørgensen
- Bente Boserup
- Kirsten Holmstrup
- Marie Tholund Strande
- Alice Heegaard Klynge
- Anika Liversage
- Rebekka Bille
- Cecilie Idun Andersen
Ældre
Socialområdet
Børn, unge og familie
Dagtilbud, skole og uddannelse
Ældre, Socialområdet, Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse
INDHOLD:
”Jeg ved det meste af, hvad min far har gjort mod min mor”
I en ny rapport giver SFI og Børns Vilkår stemme til børn med etnisk minoritetsbaggrund, hvis forældre er gået fra hinanden. Dem bliver der stadig flere af, for skilsmisser blandt indvandrere, flygtninge og efterkommere fra ikkevestlige lande er langt mere almindelige nu end for nogle årtier siden. Men børnenes oplevelser og vilkår er på mange måder anderledes end for etnisk danske skilsmissebørn.
Af Trine Jørgensen
Børn er også pårørende
Kronik af Bente Boserup, chef for Børnetelefonen, og Kirsten Holmstrup, børnefaglig konsulent, begge Børns Vilkår
Hele vejen rundt om udsatte børn
I de fleste af landets kommuner bruger sagsbehandlere i dag de såkaldte ICS-fokusområder i arbejdet med udsatte børnefamilier. Det har skærpet rådgivernes faglighed og hjulpet de berørte familier, vurderer børne- og familiechef Inge Skov Madsen fra Kerteminde Kommune. Nu har SFI opdateret fokusområderne, baseret på den nyeste forskning om udsatte børn.
Af Trine Jørgensen
Ny interaktiv testmetode for skoleelever skal undersøges
Kan en ny og interaktiv måde at teste skoleelevers kognitive funktioner på gøre skolerne bedre til at målrette undervisningen mod det enkelte barns behov? Og kan det være med til at fremme skolepræstationer? I et nyt projekt om skolestøtte til børn i familiepleje skal ’Dynamisk testning’ afprøves.
Af Marie Tholund Strande
PISA-eleverne 12 år efter: Øvelse gør mester
Er der sammenhæng mellem, hvor godt man læser som 15-årig, og hvordan man sidenhen klarer sig i uddannelsessystemet? Ja, det er der, viser en ny rapport fra SFI, som har opsøgt en gruppe PISA-deltagere 12 år efter, de tog testen. Det betyder dog ikke, at svage læsere i skolen nødvendigvis klarer sig dårligt senere hen.
Af Trine Jørgensen
Innovation og kreativitet belønnes ikke i Danmark
Det kan ikke betale sig for danske ansatte at være kreative og innovative målt i forhold til, hvad det giver i lønningsposen. Derimod har det positiv indflydelse på lønnen, hvis du bruger dine evner til at formidle viden. Ny undersøgelse viser, hvordan forskellige kompetencer har indflydelse på danskernes løn.
Af Alice Heegaard Klynge, forsker, SFI
Au pair på lige fod findes ikke
Regeringens forslag til ændringer af au pair-ordningen betyder klarere forhold for både værtsfamilien og den udenlandske au pair. Men der er stadig tale om et hierarkisk og ulige afhængighedsforhold.
Af Anika Liversage, seniorforsker, og Rebekka Bille, videnskabelig assistent, SFI
Migrationsforskning er på vej ud af ghettoen
Midt i august mødtes knap 250 migrationsforskere til konference i København under overskriften ”Flows, places and boundaries”. Konferencen tegnede et portræt af et forskningsområde, der er på vej ud af ghettoen – både i konkret og overført betydning.
Af Trine Jørgensen
Ældre dyrker mere motion end for 15 år siden
En ny rapport fra SFI viser, at ældre dyrker mere motion i dag, end de gjorde i 1997. Der er sket et markant fald i antallet af ældre, som aldrig dyrker nogle former for motion, på tværs af køn og alder. Og især en gruppe er bemærkelsesværdig: Knap hver syvende mand på 92 år motionerer dagligt.
Af Cecilie Idun Andersen
Udgivelsens forfattere
- Trine JørgensenBente BoserupKirsten HolmstrupMarie Tholund StrandeAlice Heegaard KlyngeAnika LiversageRebekka BilleCecilie Idun Andersen
Om denne udgivelse
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd