Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnshæfte, ­25. februar 2020

Tolv scenarier for fremtidens ældre

Resultater fra forskningsprojektet MATURE

Dette inspirationskatalog præsenterer 12 mulige scenarier for fremtidens ældreliv baseret på resultater af forskningsprojektet MATURE. Projektet har haft til formål at give ny viden om forskellige grupper og generationer af ældre og deres behov og præferencer, samt at afprøve en række teknologier, der kan gøre en forskel for ældres livskvalitet. Med denne udgivelse afsluttes projektet.

Trine Jørgensen (red.) & Anu Siren
Ældre, Velfærdsteknologi
Hent videnshæftet 12 scenarier for fremtidens ældre
Dette inspirationskatalog præsenterer 12 mulige scenarier for fremtidens ældreliv baseret på resultater af forskningsprojektet MATURE. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

I de kommende årtier vil både antallet og andelen af ældre i samfundet stige, og behovene for velfærdsservice i fremtiden vil derfor være markant anderledes. Hvis samfundet skal kunne håndtere denne udfordring, er det nødvendigt at organisere fremtidens ældrevelfærd på nye måder.

Forskningsprojektet MATURE har undersøgt dels forskellige ældregenerationers behov og præferencer, dels hvilke innovationer, der vil kunne hjælpe med at løfte fremtidens velfærdsopgaver. Projektet har kørt fra 2017 til 2019 og afsluttes med denne publikation. Innovationsfonden har investeret 7.9 mio. kr., og deltagende partnere har investeret 3.7 mio. kr. Partnerne er – udover VIVE – Professionshøjskolen Absalon, Syddansk Universitet, Svendborg Kommune og plejecentret Skovhuset i Hillerød Kommune.

Resultater

De 12 scenarier er opdelt i tre temaer. Hvert tema rummer to spørgsmål, hvis mulige svar kombineret med hinanden giver fire udfald eller scenarier.

Hvert scenarie beskriver konsekvenserne af netop denne udvikling på en række områder: Hvad betyder scenariet for samfundets omkostninger og for fremtidssikringen af velfærdsmodellen? Hvilken udvikling vil vi her se i sammenhængskraften og det offentliges rolle? Hvordan påvirkes arbejdslivet og mulighederne for tilbagetrækning, og hvordan udvikler det plejefaglige arbejde sig, i netop dette scenarie?

Fremtidens sene voksenliv

Det første tema handler om det sene voksenliv, som det vil udfolde sig for kommende generationer af ældre. Her spørger vi dels, hvordan ældres helbred og livsstil vil udvikle sig fremover, dels hvordan fremtidens samfund vil se på ældre og på aldring. Vil ældre blive stadig sundere fremover, eller vil udviklingen stagnere eller måske ligefrem vende? Og vil aldring blive betragtet som en naturlig forlængelse af det øvrige liv, eller vil vi snarere se det som en helt distinkt livsfase?

Temaets fire scenarier har overskrifterne ”Alder er bare et tal”, ”Du skal selv holde dig i gang”, ”Mod nye horisonter” og ”Ældrebyrden kommer”,

Teknologiens rolle

Det andet tema handler om den teknologi, der vil få en stadig større plads i velfærdsservicen fremover. Her spørger vi dels, hvilken rolle teknologien vil spille for de processer, den skal indgå i, dels hvilken holdning fremtidens borgere vil have til teknologien. Vil vi primært opleve teknologien som begrænsende eller faciliterende? Og vil vi primært have tillid eller mistillid til den?

Temaets fire scenarier har overskrifterne ”Velfærdsservice 2.0”, ”Den uberettigede teknologioptimisme”, ”Big Brother ser dig” og ”Et mislykket projekt”.

Fremtidens velfærdssamfund

Det tredje tema handler om fremtidens velfærdssamfund og den støtte, det kan yde til en aldrende befolkning. Her spørger vi dels ,hvordan velfærden skal finansieres fremover, dels hvilken rolle familie og civilsamfund vil spille. Vil vægten ligge på offentlig finansiering af velfærd eller vil privat finansiering og brugerbetaling dominere i fremtiden? Og vil omsorgen til ældre primært blive leveret ad formel vej som nu, eller vil den uformelle hjælp fra familie og netværk tage over?

Temaets fire scenarier har overskrifterne ”Velfærdssamfundet modstår presset”, ”Den forsikrede alderdom”, ”Hinsides samskabelse” og ”Familien må træde til”.

Anbefalinger

De 12 scenarier skal ikke ses som fastlagte bud på en fremtidig udvikling, men snarere som øvelser i vores analytiske forestillingsevne og refleksion. De synliggør de mange faktorer, der kan påvirke fremtidens ældre og de rammer og vilkår, de vil få – og viser dermed, at en positiv udvikling på dette område ikke kommer af sig selv. Scenarierne er særligt tænkt som inspiration til de beslutningstagere og fagfolk, der i disse år lægger sporene til fremtidens velfærdsservice.

Metode

Fremtidsscenarierne er udviklet på baggrund af MATURE-projektets resultater, og er blevet kvalificeret gennem en række workshops med repræsentanter fra kommunalt, privat og sundhedsfagligt regi og med projektets Scientific Advisory Board.

Projektet er også beskrevet på VIVEs temaside MATURE og på projektets egen webside http://mature-project.dk/

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Innovationsfonden

Samarbejdspartnere:

Syddansk Universitet, Professionshøjskolen Absalon, Svendborg Kommune og Plejecenter Skovhuset i Hillerød Kommune

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 24. oktober 2022 Fremtidens ældre er villige til at betale for bedre hjemmehjælp
Videnskabelig artikel, 2. september 2022 Trust in the publicly financed care system and willingness to pay for long-term care
Videnskabelig artikel, 1. juli 2021 The promise of assistive technology in institutionalized old age care
Videnskabelig artikel, Marts 2021 Volunteer work among older adults in Denmark, 1997-2017: What can explain the continous upward trend?
Rapport, 30. september 2020 Præferencer for fremtidens ældrepleje
Læs også
  1. Rapport

    Der er potentiale for at udvide Den Socialøkonomiske Investeringsmodel til også at omfatte ældreområdet

  2. Guide

    Guide giver råd til sikker brug af tryghedsskabende velfærdsteknologi på plejehjem

  3. Nyhed

    Webinar: Brug tryghedsskabende velfærdsteknologi sikkert i arbejdet med borgere med demens

  4. Blogindlæg

    Paragraforganisering og andre kilder til bureaukrati i ældreplejen

  5. Undersøgelse i gang

    Hvordan oplever SOSU-elever og SOSU-medarbejdere med migrantbaggrund arbejdet i ældreplejen?

  6. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  7. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  8. Rapport

    Omsorgsfulde relationer er udgangspunktet for, at ældre føler sig hjemme på plejehjem

  9. Nyhed

    Der kan være udfordringer, når familien passer ældre indvandrere derhjemme

  10. Rapport

    Visitationsprocesser på ældreområdet kan være unødigt bureaukratiske

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os