Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­juni 2019 - december 2026

VIVE tester indsatsen Læseklar til svage læsere i indskolingen

En række skoler i Storkøbenhavn skal afprøve den svenske indsats Læseklar, som er udviklet til at hjælpe de fagligt svageste elever med at knække læsekoden i 0. klasse. Gode læsefærdigheder har afgørende betydning for elevers videre læring i både dansk og andre fag, og Læseklar har vist gode effekter i Sverige. VIVE er med til at gennemføre testen af Læseklar i Danmark og er ansvarlig for evalueringen af indsatsen.

Projektleder: Vibeke Myrup Jensen Projektmedarbejdere: Paul Bingley , Nina Thorup Dalgaard , Mette Friis-Hansen , Vibeke Myrup Jensen , Julie Kaas Seerup & Morten Kjær Thomsen
Børn og unge, Effekt, Folkeskole, Tidlig opsporing, Uddannelse, Indsatser
Målet med Læseklar er at give et tidligt løft til de børn, der er i risiko for at udvikle læsevanskeligheder. Læseklar har haft gode effekter i Sverige. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Jens Dietrichson Seniorforsker, ph.d. M: 33 69 77 97 jsd@vive.dk

15 procent af de 15-årige i Danmark har utilstrækkelige læsefærdigheder, viser de seneste PISA-resultater, og andelen har været konstant siden 2009. Samtidig er der store sociale forskelle på, hvem der er svage læsere.

Et grundlæggende læseniveau er nødvendigt for at kunne følge undervisningen i alle fag, og utilstrækkelige læsefærdigheder kan i værste fald give elever et betragteligt fagligt efterslæb, der følger dem resten af skoletiden. Derfor er det helt centralt at udvikle simple metoder, der styrker de svage læseres færdigheder, for at skabe lige og bedre muligheder for læring og uddannelse på længere sigt.

VIVE tester i samarbejde med Hvidovre Kommune og skoler i Glostrup og Københavns Kommuner indsatsen Læseklar på elever i 0. klasse. Læseklar er en multisensorisk legebaseret indsats, som er udviklet i Sverige af specialpædagog Anna A. Isaksson med det formål at give et tidligt løft af de elever, der er i risiko for at få læsevanskeligheder og har brug for ekstra læsetræning.

Læseklar kan tilbydes alle svage læsere i indskolingen og er testet på svenske elever i 0. og 1. klasse, der ikke havde lært at læse inden for rammerne af den almene undervisning. Resultaterne viste, at Læseklar på kort sigt har meget store effekter på elevernes færdigheder til for eksempel at afkode ord.

TrygFonden har bevilget knap fem millioner kroner til evalueringen af Læseklar i Danmark.

Formål

Testen af Læseklar på elever i danske skoler har flere formål.

Først og fremmest skal projektet udbygge vores viden om Læseklar. Det skal ske ved at kombinere de fagprofessionelles udvikling og viden med de stærkeste metoder til effektevaluering i form af lodtrækningsforsøg.
Derudover skal projektet analysere og bidrage til forskningslitteraturen på især tre områder, hvor eksisterende studier stadig ikke giver entydige svar:

  • Hvad virker på kort og lang sigt? Her har tidligere undersøgelser vist meget store forskelle på effekterne af læseindsatser målrettet svage læsere.
  • Hvad er de længerevarende effekter af indsatsen? Meget få studier har undersøgt effekter senere end seks måneder, efter indsatsen er afsluttet, og næsten ingen har beregnet omkostningseffektivitet eller afledte effekter på andre elever i klassen.
  • Hvordan virker læseindsatsen i en dansk kontekst? En stor del af de eksisterende studier er fra engelsktalende lande, især USA, og effekterne lader sig ikke uden videre overføre til danske forhold.

Endelig ønsker vi at øge anvendeligheden af Læseklar i indskolingen i folkeskolen. Det gør vi ved hjælp af en større analyse af de praktiske forhold omkring indførelsen af Læseklar, der kan fremme og begrænse brugen af indsatsen i Danmark.

Metoder

Vi anvender et trestrenget evalueringsdesign for at undersøge effekten af den danske version af Læseklar.

Del 1 er en ideel effektevaluering (efficacy) på 13 skoler med i alt 110-120 børn i 0. klasse. Indsatsen udrulles trinvis i klassen, hvor elever på ventelisten udgør kontrolgruppen for de elever, der deltager. Konkret tester vi, hvorvidt Læseklar påvirker elevernes bogstavsforståelse, deres fonologiske bevidsthed og deres evne til at afkode ord, hvorvidt Læseklar på kort sigt har betydning for arbejdshukommelse og verbal hukommelse, som generelt er grundlæggende forudsætninger for læring, samt evnen til at fastholde opmærksomheden på en aktivitet.

Del 2 er en realistisk effektevaluering (effectiveness) på et bredt udsnit af skoler ved hjælp af et lodtrækningsforsøg på skoleniveau. Denne del sættes kun i gang, hvis vi finder effekter i del 1. I alt forventer vi, at mindst 200 elever får indsatsen, og at cirka 800 elever er i kontrolgruppen. Formålet med denne del af evalueringen er at analysere effekterne på lang sigt. Det gør vi ved at undersøge elevernes danskkundskaber og trivsel i nationale test både to og fire år efter indsatsen, analysere kammeratskabseffekter i faglighed og trivsel, og analysere omkostningseffektivitet ud fra resultaterne af del 2.

Del 3 er en kvalitativ implementeringsanalyse, der følger både del 1 og del 2. Her foretager vi interview og observationer på 15-20 deltagende skoler.

Den danske version af Læseklar er udviklet i samarbejde med Hvidovre Kommune, der også har bidraget med personaletimer til udviklingen. Derudover har projektet CRUNCH, der er finansieret af Innovationsfonden, bidraget til udviklingen.
Selve evalueringen af Læseklar er finansieret af TrygFonden.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

TrygFonden

Samarbejdspartnere:

Hvidovre Kommune

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  3. Artikel

    Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet

  4. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  5. Nyhed

    Organizational narratives in rehabilitation-focused dementia care — negotiating identities, interventions and personhood

  6. Rapport

    Specialundervisnings- og støttebehov i Haderslev Kommune

  7. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  8. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  9. Debatindlæg

    Flere og flere forældre vender folkeskolen ryggen. Og nej, det er ikke kun de rige

  10. Nyhed

    Striving to thrive: a randomized controlled trial of educational support interventions for children in out-of-home care

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os