European Social Survey (ESS)
Den europæiske samfundsundersøgelse
Det fælleseuropæiske projekt European Social Survey interviewer hvert andet år et repræsentativt udsnit af befolkninger fra mere end 30 europæiske lande for at give et unikt indblik udviklingen i europæernes levekår, holdninger og værdier.
På baggrund af støtte fra Carlsbergfondet kan VIVE præsentere tal for Danmarks deltagelse i den 10. runde af ESS. Seniorforsker Stefan Bastholm Andrade og Seniorforsker emeritus Torben Fridberg er nationale koordinatorer for undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med Danmarks Statistik og Norstat.
European Social Survey (ESS) er en forskerdrevet tværnational spørgeskemaundersøgelse, som siden 2002 er blevet gennemført hvert andet år i en lang række europæiske lande. ESS regnes af ledende forskere, NGO’er og politiske beslutningstagere for at have den højeste standard inden for komparativ velfærdsforskning. I 2020 modtag ESS fx prisen af American Political Science Association for det bedste datasæt til komparative analyser. For mere information om ESS se https://www.europeansocialsurvey.org/
Danskerne er stadig blandt de lykkeligste i Europa
De nyeste tal fra den 10. runde af ESS med data indsamlet i 2021 og 2022 viser, at den danske befolkning stadig er blandt de 10 lykkeligste i Europa. Generelt ligger de nordiske lande i top, hvor Finland tager førstepladsen i Europa.
Kortet viser lykke målt på en skala fra 0-10. Top 10 og bund 10 over de lykkeligste befolkninger i Europa:
1) Finland, 2) Schweiz, 3) Island, 4) Holland, 5) Norge, 6) Belgien, 7) Danmark, 8) Slovenien, 9) Irland, 10 Montenegro ...
23) Portugal, 24) Tjekkiet, 25) Grækenland, 26) Nordmakedonien, 27) Cypern, 28) Polen, 29) Serbien, 30) Slovakiet, 31) Letland, 32) Bulgarien
Hvad er ESS?
ESS har til tre formål:
- At måle ændringer i befolkningernes holdninger og adfærd over tid og lande
- At forbedre og udvikle kvaliteten af komparative spørgeskemaundersøgelser
- At etablere robuste komparative indikatorer for national velfærd
Data fra undersøgelsen anvendes som baggrund for en lang række videnskabelige publikationer, rapporter samt politiske strategier og tiltag. Det danske data kan hentes frit på Rigsarkivets hjemmeside .
ESS udgør en enestående database af meget høj kvalitet om de europæiske befolkningers holdninger, værdier og adfærdsmønstre, og ESS sætter den internationale standard for, hvorledes komparative surveydata skal indsamles.
ESS er i dag den autoritative – og ofte også den eneste – kilde til sammenlignelige informationer om sociale emner på tværs af de europæiske lande. I 10. runde af ESS indgår et højaktuelt modul om de europæiske befolkningers holdninger til de foranstaltninger, som er blevet indført for at bekæmpe COVID-19 pandemien.
Foruden en række faste moduler om levevilkår, kultur og tillid indgår der i den 10. runde også et spørgsmålsmodul om ”digitale sociale kontakter” i arbejde og familieliv samt et modul om ”demokratiets tilstand”, som måler europæernes forståelse af og vurdering af demokratiet. Det sidste tema er en gentagelse af et modul, som indgik i 2012, for at kunne belyse ændringer efter den økonomiske krise, som i varierende grad ramte de europæiske lande.
Roterende moduler i European Social Survey, 2002-2020
Adgang til data
Det danske data kan hentes frit på Rigsarkivets hjemmeside
Her findes de internationale datasæt.
Besøg ESS-website
På ESS' website kan man finde datamateriale samt forberedende arbejde til spørgsmål og metodeudvikling i forbindelse med ESS. Besøg websiden for ESS
Resultater fra ESS
ESS-data bliver brugt i mange sammenhænge og nævnes ofte i danske og udenlandske medier. Også mange studerende anvender ESS data i deres specialer eller andre opgaver på videregående uddannelser. Endelig anvender forskere fra forskellige discipliner ESS-data. Hvert år udkommer der i gennemsnit ni artikler fra danske forskere, som benytter sig af ESS-data.
Se oversigt over publikationer fra danske forskere, hvor ESS-data er benyttet.
Antal videnskabelige publikationer af forskere med tilknytning til danske forskningsinstitutioner, per år for perioden 2004-2022
Databasen bliver flittigt brugt af samfundsvidenskabelige forskere i hele verden, ligesom også danske forskere har publiceret flittigt på grundlag af ESS-data.
Antal download fra databasen fordelt på lande (top 20), senest opdateret den 10. april 2024
Publicering af resultater og evt. anden brug af ESS-data bedes venligst oplyst til den danske koordinator: Stefan Bastholm Andrade sba@vive.dk