Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del

Frikommuneforsøget 2016 - 2020

Årsskiftet 2020/2021 markerede den foreløbige afslutning på en af de største eksperimenter i kommunerne i de seneste år: 38 kommuner har i perioder været frikommuner og har kunnet udfolde sig mere frit i forhold til deres lokale behov – i stedet for at skulle følge statslige regler. Men hvad er der kommet ud af de mange frikommuneforsøg?

Ulf Hjelmar Professor MSO, Ph.d.
M: 31 55 04 20 ulhj@vive.dk
Projektforløb: Frikommuneforsøget 2016 - 2020
  • Webinarer

Regeringen og KL blev i kommuneøkonomiaftalen for 2016 enige om at igangsætte et nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2020. Målet med frikommuneforsøget var at tilvejebringe ny viden og praktiske erfaringer, der kan bidrage til effektiviseringer, forenklinger og bedre styring i kommunerne.

Frikommuneforsøget er organiseret under en række temaer, hvor udvalgte kommuner får mulighed for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på. Der er syv frikommunenetværk med hvert deres overordnede tema. I alt 38 kommuner indgår i frikommunenetværkene - se skemaet nederst på siden.

Evaluering af forsøgene

De enkelte frikommunenetværk har som udgangspunkt ansvaret for selv at evaluere frikommuneforsøgene. Syv af evalueringerne er foretaget eksternt, heraf har VIVE stået for de fem. Baggrunden for en ekstern evaluering er, at der er i forsøget er særlige forhold (fx spørgsmål om borgernes retssikkerhed), hvor den politiske vurdering er, at en udvidet ekstern evaluering har været påkrævet.

VIVE har evalueret disse fem frikommuneforsøg samt skrevet en kronik med de overordnede konklusioner fra frikommuneevalueringerne:

Nyhed

Videotilsyn kan være afgørende for god pleje af ældre – men kræver etik og omtanke

Læs mere
Kronik

Ni år med frikommuner har skabt bedre løsninger for borgerne

Læs mere om evalueringerne af frikommuneforsøgene
Rapport

Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

Teknologiske hjælpemidler som døralarmer, trædemåtter og kamerakig kan bruges til at styrke omsorgen for særligt sårbare borgere på botilbud og plejecentre.  Brugen af ny teknologi kan bidrage til øget sikkerhed og tryghed samt bedre søvn hos borgerne og samtidig give mindre indgribende overvågning. Det viser VIVEs evaluering af et frikommuneforsøg i syv kommuner.

Læs mere om bevægelsessensorer og kamerakig på botilbud og plejecentre
Rapport

Én samlet plan løfter kvaliteten af kommunens samarbejde med udsatte borgere

Forsøg med at skabe én sammenhængende plan på tværs af kommunale sektorer giver udsatte borgere et bedre samarbejde med kommunen. Det viser VIVEs slutevaluering af forsøget. Den peger på, at handlekraft i kommunen – som kan understøtte borgerens handlekraft – er helt essentielt for at opnå en god, helhedsorienteret indsats, som skaber fremgang og trivsel hos borgeren.

Læs slutevalueringen af frikommuneforsøget
Rapport

Kommunal håndtering af flyttesager får positiv respons

Forsøg, hvor seks kommuner udenom Familieretshuset behandler flyttesager for borgere, som ikke kan give informeret samtykke, viser overordnet positive takter. Kommunerne har gode erfaringer med at gennemføre flyttesagerne, så både kommunale sagsbehandlere og borgernes værger er tilfredse. De gode erfaringer bygger på klar organisering med fokus på at styrke samarbejdskulturen i kommunen og sikre sparring og rådgivning af sagsbehandlerne.

Læs evalueringen af frikommuneforsøget
Rapport

Kun få ældre har brugt mulighed for at købe tilkøbsydelser

Kun få hjemmehjælpsmodtagere, plejehjemsbeboere og beboere på bosteder har købt til-købsydelser. VIVEs evaluering af frikommuneforsøget viser dog, at flertallet af kommuner og borgere har været glade for muligheden.

Læs evalueringen Tilkøbsydelser på ældreområdet og på botilbud her
Nyhed

Fra dokumentation til relation i børnesager

Tre kommuner har som forsøg været undtaget fra en række paragraffer i serviceloven. Det har gjort det muligt at omlægge socialrådgivernes arbejde, så de bruger meget mindre tid på dokumentation og meget mere tid med udsatte familier. Resultatet er, at rådgiverne kommer hurtigere ind i sagerne, at indsatser bliver sat hurtigere i værk, og at børn og forældre er mere inddraget i deres sag. Evalueringen af forsøget viser også, at der er forsigtige tegn på, at børnene profiterer af disse ændringer.

Læs mere

Fire webinarer formidler resultaterne

VIVE har arrangeret fire webinarer, der stiller skarpt på hver deres frikommuneforsøg:

 

21. januar 2021 kl. 14.00 - 15.30

Fra dokumentation til relation – erfaringer med at omlægge børnesocialt arbejde i tre kommuner

Hvad sker der, når rådgiverne i en familieafdeling ikke længere bruger størstedelen af tiden på dokumentation, men på dialog med familien om dens udfordringer? Få svaret på webinaret om frikommuneforsøget ”Fra dokumentation til relation” i Gladsaxe, Guldborgsund og Ikast-Brande Kommuner.

Læs mere og tilmeld dig her.

 

28. januar 2021 kl. 14.00 - 15.30

Frikommuneforsøg om øget velfærdsteknologi til borgere som ikke selv kan give samtykke

Hvad sker der, når plejecentre og botilbud kan bruge sensorteknologi, døralarmer og kamerakig i arbejdet, selvom borgeren med handicap eller demens ikke kan give samtykke? hvad betyder det for borgeren, og hvad siger de pårørende? Få svarene på dette webinar om erfaringer fra frikommunenetværket med syv jyske kommuner.

Læs mere og tilmeld dig her.

 

4. februar 2021 kl. 14.00 - 15.30

Hvordan kan frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet give inspiration til regeringens nærhedsreform?

Hvad har 17 forsøg på nordjyske jobcentre resulteret i? Har borgere og medarbejdere fået mere meningsgivende forløb? Hvilken betydning har færre statslige proceskrav haft på resultater og kvalitet i indsatsen? Få svarene på dette webinar.

Læs mere og tilmeld dig her.

 

11. februar kl. 14.00 - 15.30

Frikommuneerfaringer fra et tværkommunalt akutteam

Hvad sker der, når et tværkommunalt AkutTeam i et frikommuneforsøg får nye muligheder for at give borgeren medicin og visitere sygeplejeindsatser efter politisk fastsatte kriterier? Og hvad er vigtigt, når man skal lave et velfungerende akutteam på tværs af kommuner? Få svarene på dette webinar.

Læs mere og tilmeld dig her.

 

Oversigt over frikommunenetværk

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os