Brugernes perspektiv på Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter
Udgivelsens forfattere:
- Iben Emilie Christensen
- Martin Sandberg Buch
- Pernille Thygesen

Brugernes vurdering af sundheds- og akuthuset
Undersøgelsen viser, at brugere og repræsentanter for de patientforeninger, der bruger huset, overordnet set er glade for at komme i huset. De betragter det som et flot og moderne hus med gode lokaler, fine faciliteter, behagelig atmosfære og et venligt og imødekommende personale. Brugerne er også tilfredse med de tilbud og funktioner, som huset rummer. Husets funktionalitet og brugervenlighed bliver overordnet rost af brugerne. 64 % oplever aldrig uhensigtsmæssig ventetid i forbindelse med deres besøg i huset, mens 16 % oplever uhensigtsmæssig ventetid nogle gange.
Det er et mål, at sundheds- og akuthuset skal bidrage til et tættere samarbejde om behandlingen af de borgere, som kommer i huset. Brugerundersøgelsen viser imidlertid, at 59 % af de adspurgte brugere ikke ved, om de forskellige fagpersoner i huset arbejder sammen om behandling og udredning. Mange har svært ved at forholde sig til spørgsmålet, da det ikke er noget, de tænker over i det daglige. De har blot en forventning om, at fagpersoner samarbejder og deler viden med hinanden. Der er dog også 33 %, som oplever, at fagpersonerne i huset arbejder sammen, og at der er tale om en sammenhængende indsats.
En væsentlig andel af de adspurgte brugere oplever, at sundheds- og akuthuset understøtter nærhedsprincippet i sundhedsvæsenet, fordi de fx kan få lavet blodprøver og scanninger lokalt i Kalundborg frem for i Holbæk, som tidligere var den nærmeste mulighed. Brugerne er også glade for, at huset samler flere tilbud og funktioner under ét og samme tag. Mange brugere fortæller, at de ofte planlægger flere besøg samme dag.
Brugerne har generelt nemt ved at finde rundt i huset. Flere brugere foreslår dog en bedre skiltning, både fra Kalundborg by til huset og bedre skiltning inde i huset. Andre brugere foretrækker, at huset har en fælles reception, hvor de kan spørge om vej, få råd og vejledning og blive tjekket ind. Brugerne er mest kritiske over for parkeringsmulighederne, da de oplever, at der er for få pladser.
Brugernes forslag til forbedringer af sundheds- og akuthuset
Brugerne har forskellige forslag til, hvad der kan forbedre huset. Her nævnes bl.a.:
- Længere åbningstider
- Mulighed for at købe mad og drikke (som ikke er fra en automat)
- Forskellige kursustilbud til fx hjertepatienter og børn
- Læsestof i venteområderne
- At få en øjenlæge og gynækolog tilknyttet huset
- Bedre skiltning – både fra Kalundborg by til huset og inde i selve huset
- Bedre parkeringsmuligheder.
Desuden udtrykker repræsentanter for de patientforeninger, der bruger huset, at der er behov for at udbrede kendskabet til huset i lokalområdet. Især i forhold til de praktiserende læger i nærområdet, som ikke fuldt ud kender husets tilbud og funktioner, og som derfor ikke henviser deres patienter til relevante tilbud. Medlemmerne i patientforeningerne kan få yderligere kendskab til huset, hvis repræsentanterne bruges som ’guider’ i huset og informerer deres medlemmer om de muligheder, som huset rummer.
De interviewede repræsentanter fra udvalgte patientforeninger vil også gerne have et større samarbejde omkring de patientuddannelser, der tilbydes i huset, så de bliver mere målrettede til deres medlemmer. Repræsentanterne vurderer heller ikke, at de har mulighed for at låne huset og dets faciliteter så meget, som de blev stillet i udsigt, da huset blev bygget. De vil fx gerne have mulighed for at låne husets træningsrum uden for den officielle åbningstid. Derudover efterspørger de bedre køkkenfaciliteter, så de kan tilbyde kaffe til deres medlemmer, når de har arrangementer i huset.
KORA anbefaler, at forslagene bruges som et inspirationskatalog til den fremadrettede udvikling af huset og dialogen med brugere og patientforeninger om dette.
Baggrund
Kalundborg Kommune har ønsket en brugerundersøgelse, der skulle afdække:
- Hvilke borgere, der bruger Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter.
- Hvad borgerne bruger huset til.
- Hvilke forslag til forbedringer, de har.
Brugerundersøgelsen er en udvidelse af en tidligere udgivet KORA-rapport, der havde fokus på status og perspektiver for udvikling og samarbejde i Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter. Ledere og medarbejdere gav i den forbindelse deres vurderinger af brugernes brug og oplevelse af huset. Denne brugerundersøgelse validerer således fagpersonernes vurderinger.
I foråret 2016 udkommer endnu en rapport, som har særligt fokus på, hvordan husene har udviklet sig det forgangne år. Her vil der være fokus på, hvordan det er gået med at etablere konkrete samarbejder, samt hvilke gevinster og eventuelle udfordringer der er kommet ud af det.
Metode
Brugerundersøgelsen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, som 157 brugere af huset har udfyldt i samarbejde med en KORA-medarbejder omkring deres brug og oplevelse af huset. Spørgeskemaerne er blevet uddelt til et bredt udsnit af de brugere, der benytter husets tilbud og funktioner. Det er blevet uddelt over fire sammenhængende dage i huset i oktober 2015.
Derudover er der gennemført et fokusgruppeinterview med fem repræsentanter fra et udvalg af de patientforeninger, der bruger huset. Derudover er der indsamlet og gennemgået relevant skriftligt materiale fra Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA