Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Arbejdspapir, ­5. oktober 2020

Early labor market entry, language acquisition and labor market success of refugees

Flygtninge, der kommer i virksomhedspraktik i løbet af det første år i landet, får i gennemsnit en lavere karakter til eksamen i dansk. Den tidlige kontakt med arbejdsmarkedet giver til gengæld en kortvarig positiv effekt på flygtninges beskæftigelse, men effekten forsvinder allerede omkring et år efter endt praktikforløb.

Iben Bolvig & Jacob Nielsen Arendt
Beskæftigelse, Uddannelse, Integration
Læs arbejdspapiret om tidlig virksomhedspraktik for flygtninge
Flygtninge, der kommer i virksomhedspraktik i løbet af det første år i landet, får i gennemsnit en lavere karakter ved danskeksamen. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Iben Bolvig Seniorforsker, cand.oecon., ph.d. M: 61 69 86 10 ibbo@vive.dk

Den store flygtningestrøm, der ramte Europa i 2015-2016, har givet fornyet interesse for flygtninges integration på det europæiske arbejdsmarked. De fleste lande tilbyder flygtninge en kombination af sprogundervisning og beskæftigelsesrettede indsatser. De seneste år har en række lande, herunder Danmark, lagt større vægt på en strategi, der prioriterer tidlig kontakt med arbejdsmarkedet. Tidligere analyser har vist, at virksomhedsrettede indsatser kan give positive beskæftigelseseffekter, men ikke hvilken indflydelse den tidlige kontakt med arbejdsmarkedet har på flygtninges sprogtilegnelse. Det er derfor relevant at undersøge, hvilken indflydelse virksomhedspraktik har for flygtninges sprogtilegnelse, og om en eventuel forringelse af sproglige kompetencer opvejes af et forbedret beskæftigelsespotentiale på længere sigt. Undersøgelsen afdækker derfor både, hvilken effekt tidlig virksomhedspraktik har på flygtninges sprogtilegnelse og på tilknytningen til arbejdsmarkedet på længere sigt.

Konklusioner

Flygtninge, der kommer i virksomhedspraktik i løbet af det første år i landet, får i gennemsnit en lavere karakter ved deres eksamen i dansk. Den tidlige virksomhedspraktik går derfor ud over flygtninges formelle sprogkundskaber. Desuden viser undersøgelsen, at den tidlige kontakt til arbejdsmarkedet har positive effekter for flygtninges beskæftigelse på kort sigt. Effekterne udjævnes dog allerede omkring et år efter deltagelse, hvor løn- og beskæftigelsesniveauet er det samme som blandt de flygtninge, der ikke deltager i tidlig virksomhedspraktik.

Den tid, flygtninge bruger i virksomhedspraktik, påvirker den tid, de bruger på danskundervisning. Undersøgelsen viser, at den mistede tid på skolebænken ikke bliver indhentet inden for de første fire år i landet. Den negative effekt på formelle sprogkompetencer og fraværet af en længerevarende positiv beskæftigelseseffekt skyldes derfor formentlig, at virksomhedspraktikken tager tid fra danskundervisning.

Tidlig kontakt med arbejdsmarkedet for nytilkomne flygtninge kan med andre ord ikke opveje den tid, de ellers ville have brugt på skolebænken, hverken i forhold til sprogtilegnelsen eller i forhold til deres beskæftigelseschancer på længere sigt. Undersøgelsen peger derfor på, at man bør prioritere danskundervisningen sideløbende med en tidlig virksomhedspraktik. En alternativ løsning kunne være, at man venter med at anvende den virksomhedsrettede indsats, indtil flygtningene har opnået de mest basale sprogkundskaber.

Undersøgelsen er baseret på data for alle voksne flygtninge, der er kommet til Danmark i perioden 2012-2016. Effektestimaterne er beregnet ved hjælp af en såkaldt instrumentvariabel model, der udnytter kommunale forskelle i brugen af tidlig virksomhedspraktik kombineret med den danske kvotefordeling af flygtninge.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er  udarbejdet som en del af forskningsprogrammet Economic Assimilation Research Network (EARN), der er et forskningssamarbejde mellem LG Insight, VIVE og Københavns Universitet. EARN søger forskningsdokumenteret viden om effektfulde integrationsindsatser og dokumenterer effekterne af de integrationsfaglige tilbud i kommunerne i perioden 1999-2017. EARN er støttet af Innovationsfonden i perioden 2017-2021.

Om denne udgivelse

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, August 2018 Nationale rammer for integrationsindsatsen for flygtninge 1997-2017 (1)
Læs også
  1. Kronik

    Ni år med frikommuner har skabt bedre løsninger for borgerne

  2. Rapport

    Én samlet plan løfter kvaliteten af kommunens samarbejde med udsatte borgere

  3. Nyhed

    Classification of Loneliness using the T-ILS: Is it as simple as it seems?

  4. Undersøgelse i gang

    Kan en fritidsjobindsats skabe bedre chancer i livet for unge?

  5. Webinar

    Hvilke barrierer og broer er der til arbejdsmarkedet for mennesker med bevægelseshandicap?

  6. Videnshæfte

    Mennesker med handicap og deres beskæftigelse

  7. Nyhed

    Handicap og beskæftigelse 2019

  8. Undersøgelse i gang

    Hvilke kompetencer er der brug for til at styrke samarbejdet mellem kommuner og civilsamfund?

  9. Kronik

    Gør brug af elevernes motivation

  10. Debatindlæg

    Deltidsdilemma står i vejen for fuldtidsarbejde i ældreplejen

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os