Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Arbejdspapir, ­3. juni 2021

Inspiration til arbejdet med de meget udsatte borgere

Tilgange til borgere med misbrug, psykiske vanskeligheder og komplekse sociale problemer

Meget udsatte borgere kæmper ofte med misbrug og psykiske problemer. Men det er ikke altid, de selv erkender, de har brug for hjælp, eller tror på, der er nogen hjælp at hente. Det kan være særdeles udfordrende for fagprofessionelle at arbejde med borgerne. Rapporten og videnshæftet indeholder inspiration til arbejdet, og håbet er, at det kan være med til at styrke arbejdet med at øge trivslen hos en af samfundets mest udsatte gruppe af borgere.

Nichlas Permin Berger , Iben Emilie Christensen , Lars Fynbo , Emil Bakkensen Johansen & Tobias Sønderby Jørgensen
Brugerperspektiv, Fagprofessionelle, Levevilkår, Misbrug, Udsatte, Socialfaglige metoder, Sindslidelser
Download udgivelsen

+ tilhørende materialer

Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Nichlas Permin Berger Forsker, cand.scient.soc., ph.d. M: 26 71 23 82 nibe@vive.dk

Dem, vi får ind i VISO, kommer fra nogle af de mest dårligt fungerende sociale baggrunde. Det er tit for langt de flestes tilfælde, at man kan følge det flere generationer tilbage og flere gange på både mor og fars side.

Sådan fortæller en VISO-specialist om borgerne, som denne rapport og videnshæfte drejer sig om.

Rapporten og videnshæftet er skrevet til fagprofessionelle, der arbejder med voksne med psykiske van­skeligheder, misbrug og komplekse sociale problemstillinger. Håbet er, at det kan være med til at styrke det socialfaglige grundlag. I videnshæftet kan fagprofessionelle få inspiration til tilgange til udredning af borgernes behov, problematikker, res­sourcer og ønsker.

På den måde kan trivslen blive øget hos en af samfun­dets mest udsatte gruppe af borgere. Undersøgelsen er gennemført af VIVE på foranledning af VISO. VISO tilbyder gratis rådgivning og udredning til kom­muner, når der er brug for specialiseret viden.

Drømmer om et godt liv

Når VISO-specialister fortæller om borgerne, beskri­ver de mennesker med alment menneskelige triv­selsproblemer, mennesker, der som andre mennesker drømmer om at leve et godt liv. På kort sigt har de basale ønsker som at få et måltid mad, en seng at sove i for natten eller et bad. På lang sigt er det et liv uden misbrug, med et tag over hovedet, gode sociale rela­tioner og et godt netværk.

Men ofte søger borgerne ikke selv hjælp, og det er svært at fastholde dem i tilbud. De kæmper ofte med misbrug og psykiske problemer, men det er ikke altid, de selv erkender, at de har vanskeligheder. Gennem deres opvækst og voksenliv har borgerne ofte følt sig anderledes og misforståede, og mange har oplevet svigt, krænkelser og traumer. Ofte er de aldrig blevet ordentligt udredt, og derfor har det aldrig stået klart, hvad der er årsagerne til de problemer, de oplever. Hvis der er stillet en diagnose, indikerer VISO-udred­ningsforløb af og til, at diagnosen har været forkert.

Rapporten og videnshæftet skitserer, hvordan borgerforløb ser ud, når de er blevet så komplekse, at VISO bliver inddraget. Der er inspiration til faglige tilgange, som kan styrke arbejdet med borgerne. Der bliver opridset en række tilgange, som kan danne udgangspunkt for arbejdet med borgerne. Det er ikke en udtømmende oversigt over metoder, men skal ses som inspiration til det videre arbejde med at støtte borgerne til en bedre tilværelse.

Mistro til andre mennesker

Borgernes opvækst kan have givet dem en grad af mistro til andre mennesker. Det er vigtigt, at fagprofes­sionelle møder borgeren med anerkendelse og så vidt muligt undgår at virke fordomsfulde eller bedre­vidende – også når det handler om borgerens stof­brug. Det handler i høj grad om at finde frem til mennesket bag de psykiske vanskeligheder, misbruget og de andre komplekse problemstillinger.

Et komplekst forløb involverer typisk mange instanser og fagpersoner. Det kan være udfordrende for fagprofessionelle at koordinere samarbejdet på tværs af velfærdsom­råder og faggrupper. For borgeren kan det være vanskeligt selv at navigere i et opdelt og komplekst system.

Personligt kendskab mellem fagprofessionelle er ofte afgørende for, at det kan lykkes at skabe et godt forløb for og med borgeren. Det professionelle net­værk omkring en borger skal helst kunne sætte navn og ansigt på hinanden og kende hinandens faglig­hed, ansvarsområde og råderum.

Metode

VIVE har gennem en systematisk journalgennem­gang og interview med VISO-specialister undersøgt, hvad der gør sig gældende for rådgivningsforløb i VISO, som omhandler borgerne. Fagprofessionelle, som arbejder med borgerne, blev interviewet, og tilgange, redskaber og socialfaglige og psykologiske metoder er identificeret gennem en systematisk lit­teratursøgning af internationale studier offentliggjort mellem 2010 og 2020. Studierne, som omhandler karakteristik af borgerne, er fundet blandt nordiske publikationer om emnet.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

VISO

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  3. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  4. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  5. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  6. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

  7. Rapport

    Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021 - Delrapport 3

  8. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  9. Nyhed

    Hvordan hjælper vi særligt sårbare mennesker med misbrug? Gå hjem-møde Esbjerg

  10. Rapport

    Hvad kan hjælpe SOSU-elever til at lykkes med uddannelsen?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os