Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­6. november 2017

Normeringer på danske plejecentre

Et overblik baseret på en survey blandt danske plejecentre

Der er markante variationer i normeringen på tværs af landets plejecentre, viser denne undersøgelse. Normeringen varierer således fra 1,1 beboere pr. medarbejder og op til 5,3 beboere pr. medarbejder på dagvagter i hverdage. Undersøgelsen viser også, at der er store forskelle i normeringerne fra kommune til kommune.

Ulf Hjelmar , Anders Rønnow Bruun & Yosef Bhatti
Fagprofessionelle, Sundhed, Socialområdet, Kommune, Ældre
Download udgivelsen
Undersøgelsen skal skabe ny viden om normeringer på plejecentrene, som der i dag ikke findes systematiske analyser af. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Ulf Hjelmar Professor MSO, Ph.d. M: 31 55 04 20 ulhj@vive.dk

Baggrund

Der eksisterer i dag ikke systematisk viden om, hvorvidt der er forskelle i personalenormeringer på danske plejecentre. Derfor har FOA og Ældre Sagen bedt VIVE om at gennemføre en undersøgelse af området.

Formålet med undersøgelsen er at øge den eksisterende viden om normeringer på plejecenterområdet. FOA og Ældre Sagen ønsker desuden på sigt at kunne følge udviklingen i normeringerne over tid.

VIVE har på den baggrund udarbejdet en spørgeskemaundersøgelse, der er skræddersyet til at kunne beskrive normeringer på området, og som vil kunne gentages og dermed bruges til at følge udviklingen på området.

Resultater

Undersøgelsen viser, at der er markante variationer i normeringen på tværs af plejecentre. På dagvagter på hverdage varierer normeringen fra 1,1 beboere pr. medarbejder og op til 5,3 beboere pr. medarbejder.

De mest markante forskelle i normeringen findes på nattevagterne. På nattevagter i hverdagene varierer normeringen fra 6 beboere pr. medarbejder og op til 42 beboere pr. medarbejder.

Undersøgelsen viser også, at der er markante kommunale forskelle i normeringerne. Forskellene mellem kommunerne er størst i forhold til nattevagter. Sammenligner man de kommuner med den bedste normering – 11,8 beboere pr. medarbejder på hverdage – med de kommuner med den dårligste normering – 28,9 beboere pr. medarbejder på hverdage – så er der 150 procent flere beboere pr. medarbejder i de kommuner, der har den dårligste normering, i forhold til de kommuner, der har den bedste normering.

Indholdet er blokeret

Der mangler godkendelse af cookies med følgende formål:

  • Statistik

Du kan gennemgå dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.

I forhold til de angivne kommunale normeringstal er der tale om estimater. Det skyldes, at der kan være usikkerhed forbundet med normeringstallene, hvis ikke alle plejecentre i den enkelte kommune har besvaret spørgeskemaet. Jo færre plejecentre i kommunen der har svaret, jo større usikkerhed er der forbundet med tallet.

Undersøgelsen fokuserer på at belyse faktiske normeringer på danske plejecentre. Rapporten fokuserer ikke på årsagerne til personalenormeringerne, og den fokuserer heller ikke på, hvad man kan anbefale i forlængelse af rapportens resultater.

Metode

Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret survey stilet til lederne eller administrative nøglepersoner på alle danske plejecentre. I alt 357 plejecentre har besvaret undersøgelsen fuldt ud, hvilket svarer til en besvarelsesprocent på 44.

Undersøgelsen er repræsentativ, idet en bortfaldsanalyse viser, at deltagende plejecentre ikke adskiller sig væsentligt fra øvrige plejecentre på de undersøgte parametre. Der er dog en tendens til, at de større plejecentre i større omfang har valgt ikke at deltage i undersøgelsen. Dette påvirker ikke i et betydeligt omfang undersøgelsens samlede resultater.

Om denne udgivelse

Samarbejdspartnere:

Center for forskning i offentligt-privat samspil (COPS)

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  3. Nyhed

    Kommunernes regnskaber og budgetter 2021/2022

  4. Rapport

    Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder

  5. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  6. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  7. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

  8. Rapport

    Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021 - Delrapport 3

  9. Nyhed

    Tidslinje: Epidemihåndteringen uge for uge

  10. Rapport

    Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os