Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­28. april 2022

Organisering af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen

Fordele og ulemper ved monofaglig og tværfaglig organisering

Tværfaglige grupper i ældreplejen sætter borgeren i centrum og understøtter samarbejdet mellem de forskellige faggrupper, mens en monofaglig organisering bedre tilgodeser faglig sparring og muligheden for at rekruttere og fastholde sygeplejersker. Det dilemma sætter VIVEs rapport fokus på.

Emmy Hjort-Enemark Topholm & Christina Holm-Petersen
Fagprofessionelle, Hjemmepleje, Kommune, Organisering, Tidlig opsporing, Ældre
Download rapporten Organisering af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen
Når kommunerne skal vælge måde at organisere ældreplejen, kan der opstå et dilemma: Er sygeplejerskers monofaglighed vigtigere end tværfagligt samarbejde? Modelfoto: Cathrine Ertmann/VIVE

Kontakt

Emmy Hjort-Enemark Topholm Senioranalytiker, cand. soc., politisk kommunikation og ledelse M: 33 48 09 96 emht@vive.dk

Det voksende antal ældre borgere stiller sammen med udviklingen i sundhedsvæsenet flere krav til kommunerne, som organiseringen af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen skal søge at imødekomme. Stadigt mere komplekse sygeplejeopgaver stiller krav om flere og højere sygeplejefaglige kompetencer, mens borgere med komplekse pleje- og sygeplejebehov fordrer en tværfaglig opgaveløsning med effektiv koordination og samarbejde mellem faggrupperne.

Vi ved ikke meget omorganiseringen af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i Danmark. Denne rapport belyser de fordele og ulemper, der knytter sig til henholdsvis monofaglig og tværfaglig organisering. Rapporten skaber et bedre vidensgrundlag for kommunernes udvikling af faglighed og samarbejde samt for deres beslutninger om, hvordan de fremadrettet vil organisere området.

Monofaglig organisering sætter sygeplejerskers monofaglighed i centrum

Hovedfordelene ved monofaglig organisering er, at organiseringsformen understøtter høj monofaglighed og dermed letter rekruttering og fastholdelse i sygeplejen. Oplevelsen i disse kommuner er, at sygeplejersker har behov for faglig sparring og fællesskab med andre sygeplejersker, og at monofaglig organisering bedst imødekommer dette behov. Den primære ulempe er udfordringer med det tværfaglige samarbejde mellem hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, herunder udfordringer med tilstrækkelig tværfaglig sparring og videndeling samt en optimal arbejdsdeling mellem faggrupperne.

Tværfaglig organisering sætter borgeren i centrum

Hovedfordelen ved tværfaglig organisering er omvendt, at organiseringsformen sætter borgeren i centrum. Et velfungerende tværfagligt samarbejde mellem sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere bidrager til kontinuitet i borgerkontakten og tidlig opsporing af begyndende sygdom.. Interviewpersonerne i kommuner med tværfaglig organisering oplever den som ideel, og at organiseringsformen understøtter, at faggrupperne kan levere høj samlet kvalitet i borgerforløbene.

Dilemma: Er sygeplejerskers monofaglighed vigtigere end tværfagligt samarbejde?

Analysen viser, der er to overordnede hensyn på spil i kommunernes valg om organisering af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen: sygeplejerskers monofaglighed og tværfagligt samarbejde. For casekommunerne med monofaglig organisering udmønter disse hensyn sig i et dilemma om, hvorvidt sygeplejerskers monofaglighed eller tværfagligt samarbejde er det væsentligste. I de tværfaglige organiseringer oplever man ikke et modsætningsforhold mellem et velfungerende tværfagligt samarbejde, og at sygeplejersker (og hjælpere og assistenter) kan levere det sygeplejefaglige niveau, som opgaverne og borgerne kræver af dem.

Metode

Analysen er gennemført som et kvalitativt komparativt casestudie i fem kommuner. Heraf har tre kommuner monofaglig organisering, hvilket betyder, at sygeplejen er en organisatorisk selvstændig og adskilt enhed fra hjemmeplejen med egen leder og typisk egen lokation. To kommuner har tværfaglig organisering, hvor hjemmesygeplejen er integreret med hjemmeplejen under fælles tag og fælles ledelse i tværfaglige grupper med sygeplejersker, assistenter og hjælpere. I hver casekommune er der gennemført interview med fagchefer, ledere, hjemmesygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere.

Læs mere

  • Temaside om tværfaglige og selvstyrende teams
  • Forsøg med Buurtzorg-modellen i Ikast-Brande Kommune
  • Kompleksitet i den kommunale sygepleje
  • Social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter i kommunerne

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Social- og Ældreministeriet

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Kronik, 10. maj 2022 Borgeren eller sygeplejersken i centrum?
Undersøgelse i gang, september 2021 - januar 2023 VIVE undersøger organiseringen af hjemme- og sygeplejen
Læs også
  1. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  2. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  3. Nyhed

    Landdistrikterne i den kommunale økonomi – afspejles de i økonomiaftaler og udligning?

  4. Rapport

    Visitationsprocesser på ældreområdet kan være unødigt bureaukratiske

  5. Kronik

    Frisættelse fra regler skaber energi i kommunerne

  6. Blogindlæg

    Video- og lydmonitorering kan give mere skånsom støtte og pleje

  7. Nyhed

    Organizational narratives in rehabilitation-focused dementia care — negotiating identities, interventions and personhood

  8. Rapport

    Specialundervisnings- og støttebehov i Haderslev Kommune

  9. Rapport

    Gigtpatienters vej gennem systemet kalder på tværsektoriel organisering og en fast tilknyttet fagperson

  10. Kommunetal

    Der er stor forskel på kommunernes budgetpræcision på anlægsområdet

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os