Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­12. marts 2021

Trivsel og hverdagsliv i danske småbørnsfamilier under covid-19-nedlukningen foråret 2020

Den første coronanedlukning i foråret 2020 havde samlet set kun få negative konsekvenser for en række centrale aspekter af hverdagsliv og trivsel i danske småbørnsfamilier. Børnenes skærmbrug steg, og beskæftigelsen blandt mødre til børn på ni måneder faldt. Forældrenes vurdering af barnets generelle trivsel blev ikke påvirket, mens mødrene oplevede en smule bedre trivsel. Det viser VIVEs analyse af indsamlede data før og under nedlukningen.

Jonas Lau-Jensen Hirani , Maiken Pontoppidan , Miriam Wüst & Signe Boe Rayce
Børn og unge, Effekt, Familie, Social arv og mobilitet
Download rapporten Trivsel og hverdagsliv i danske småbørnsfamilier under covid-19-nedlukningen foråret 2020
På kort sigt var småbørnsfamilier generelt robuste over for den første coronanedlukning i foråret 2020. Arkivfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Jonas Hirani Forsker, Ph.d., cand.polit M: 33 69 77 48 jjh@vive.dk
Signe Boe Rayce Seniorforsker, cand. scient. san. publ. (folkesundhedsvidenskab), ph.d. M: 33 69 77 91 sbo@vive.dk

Covid-19-nedlukningen i foråret 2020 betød, at mange småbørnsforældre i en periode skulle passe et arbejde samtidig med, at deres børn også skulle passes. Med nedlukningen og anbefalingen om at arbejde hjemme fulgte i mange familier et øget samvær med både børn og partner. Den første nedlukning kan for nogle familier have været en svær tid, mens den for andre familier kan have været en overvejende positiv oplevelse, der har givet mere ro og overskud i familien.

Denne rapport undersøger, hvordan den første covid-19-nedlukning i foråret 2020 påvirkede centrale aspekter af småbørnsfamiliers trivsel og hverdagsliv på kort sigt, og om nedlukningen påvirkede familierne forskelligt afhængigt af barnets alder og mulig sårbarhed i familien.

Rapporten er udarbejdet med støtte fra Egmont Fonden og er baseret på data fra forløbsundersøgelsen SPOR – Børns udvikling og trivsel, som er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Mødre oplevede en smule bedre trivsel under første nedlukning

Fædrenes vurderinger af de aspekter af hverdagsliv og trivsel, rapporten undersøger, blev stort set ikke påvirket af den første nedlukning. Mødrene oplevede derimod at trives lidt bedre på flere parametre og være lidt mindre presset som følge af nedlukningen. Det kommer til udtryk i form af lidt mindre stress i forældrerollen, en lidt større tilfredshed i parforholdet, en lidt bedre selvvurderet håndtering af egne følelser i samværet med barnet og blandt mødre fra potentielt sårbare familier en lidt lavere andel med så lav trivsel, at de er i risiko for stress eller depression. Rapporten finder ingen effekt af nedlukningen på forældrenes vurdering af barnets socio-emotionelle udvikling.

Mere skærmbrug og fald i mødres beskæftigelse

I forhold til det daglige liv i hjemmet er de mest markante effekter af covid-19-nedlukningen i foråret 2020 en tydelig stigning i børnenes skærmbrug, og at mødre til børn på ni måneder rapporterer et tydeligt fald i beskæftigelsen. For begge forældre viser rapporten et ændret alkoholforbrug i retning af et hyppigere, men mindre intensivt forbrug af alkohol. En lidt højere andel af såvel mødre som fædre oplever desuden, at de ofte eller altid har mulighed for at få praktisk hjælp af deres netværk (fx venner eller familie), hvis de har brug for hjælp i hverdagen.

Konsekvenser af covid-19-nedlukningen i foråret 2020 ramte relativt bredt

Der ses kun få forskelle i effekten på tværs af barnets alder, forældrenes selvvurderede økonomi og potentiel sårbarhed i familien. Mest tydeligt er, at faldet i beskæftigelsen kun rammer mødre til børn på ni måneder, og at andelen af mødre med så lav trivsel, at de er i risiko for at opleve stress eller depression, kun falder blandt mødre fra potentielt sårbare familier. Samlet set indikerer resultaterne, at de kortsigtede konsekvenserne af nedlukningen ramte relativt bredt.

Perspektiver: På kort sigt var småbørnsfamilierne overordnet set robuste

Undersøgelsen viser kun få negative konsekvenser af covid-19-nedlukningen i foråret 2020, og de små men positive effekter på småbørnsmødrenes trivsel indikerer, at der for de fleste af rapportens aspekter af trivsel og hverdagsliv, ikke har været alvorlige konsekvenser af første nedlukning på kort sigt, når vi ser på småbørnsfamilier samlet set. Det er positivt og tyder på en vis robusthed i småbørnsfamilierne. Rapportens analyser belyser imidlertid ikke trivsel og hverdagsliv i særligt udsatte familier, hvor der fx er misbrug, vold eller psykisk sygdom, da undersøgelsen ikke har haft statistisk styrke til at undersøge effekten af covid-19-nedlukningen blandt de mest udsatte familier. Det er fortsat vigtigt at have fokus på, hvordan en nedlukning påvirker trivsel og hverdagsliv i de mest udsatte familier.

Oplevelsen af første nedlukning kan adskille sig fra oplevelsen af senere restriktioner

Et andet opmærksomhedspunkt er, at denne rapport er baseret på data om småbørnsfamiliers hverdagsliv og trivsel under den første covid-19-nedlukning i foråret 2020. Efter et år med forskellige grader af restriktioner er det muligt, at familierne oplever covid-19-nedlukningen i vinteren 20/21 anderledes, og at effekterne af en lang periode med covid-19 kan være anderledes end de kortsigtede effekter, der er præsenteret i denne rapport.  

Metode

Rapporten bygger på spørgeskemadata fra to runder af forløbsundersøgelse ’SPOR – Børns udvikling og trivsel gennem livet’. Rapportens analyser er baseret på besvarelser fra forældre til børn på ni måneder eller tre år, der deltog i undersøgelsen i 2020 (9.966 mødre og 5.736 fædre), og besvarelser fra forældre til børn i samme aldersgruppe, som deltog i undersøgelsen i 2018 (10.823 mødre og 5.819 fædre). Besvarelserne er i begge år indsamlet måned for måned i perioden januar til maj – dvs. månederne før og under nedlukningen, og da samfundet begyndte at genåbne. Der anvendes en difference-in-differences-model med besvarelserne fra 2018 som kontrolgruppe til at estimere de kortsigtede effekter af covid-19-nedlukningen i foråret 2020 på familiernes hverdagsliv og trivsel.

 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Rapporten er finansieret af Egmont Fonden. Datagrundlaget er finansieret af Novo Nordisk Fonden

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 12. marts 2021 Småbørnsfamilier klarede overordnet første coronanedlukning godt
Læs også
  1. Webinar

    Webinar: Støtte til udsatte børn og unge i Danmark: Trends i politik, professioner og lovgivning

  2. Webinar

    Watch webinar: Child protection in Finland: Recent trends in political debates, support systems and legislation

  3. Nyhed

    Targeted school‐based interventions for improving reading and mathematics for students with or at risk of academic difficulties in Grades K‐6: A systematic review

  4. Rapport

    Tre vigtige temaer for faglig ledelse af dagtilbud

  5. Nyhed

    Protocol: Service learning for improving academic success in students in grade K to 12: a systematic review

  6. Kronik

    Debat: Analyse fra Rockwool Fonden holder ikke: Danmark bryder den sociale arv bedre end USA

  7. Webinar

    Småbørnsfamiliers hverdag og trivsel under den første covid-19-nedlukning

  8. Nyhed

    Samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet – inspiration til praksishåndtering

  9. Rapport og videnshæfte

    Hvordan kan samarbejde på børnehandicapområdet styrkes?

  10. Webinar

    Se webinaret: Barnevern i Norge under utvikling. Trends i politisk debatt, lovgivning og stønadsystem

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os