Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­24. februar 2022

Tværsektoriel Sundhedsforskning i Danmark

Aktører, fokusområder og forskningsbehov med udgangspunkt i Region Syddanmark

Der er potentiale for at samle og styrke dansk forskning i tværsektorielle patientforløb og relaterede problemstillinger i sundhedsvæsenet. Det viser VIVEs kortlægning. For at gøre forskningen anvendelsesorienteret og praksisrelevant er det vigtigt med ligeværdig tværsektoriel involvering, tværfaglighed og kobling mellem forskning og udvikling.

Morten Bonde Klausen , Martin Sandberg Buch & Mickael Bech
Akutområdet, Almen praksis, Organisering, Fagprofessionelle, Kommune, Psykiatri, Rehabilitering, Samskabelse, Sundhed, Sygehuse
Download rapporten Tværsektoriel Sundhedsforskning i Danmark
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Region Syddanmark ønsker at afsøge mulighederne for og relevansen af at etablere et tværsektorielt forskningscenter, som kan skabe mere systematisk viden om indsatser og effekterne heraf i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Regionen har derfor bedt VIVE om en kortlægning og behovsafdækning af området for tværsektoriel sundhedsforskning, som skal danne afsæt for deres beslutningsproces. Tværsektoriel sundhedsforskning skal her forstås som forskning i, hvordan patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praksissektoren kan forbedres.

Undersøgelsen i denne rapport afdækker således den nuværende relevante forskningsaktivitet i Region Syddanmark samt relevante forskningscentre i de øvrige regioner og deres forskningsfokus. Rapporten sammenligner denne afdækning med, hvad centrale nøglepersoner på området ser af fremadrettede vidensbehov. Derudover bidrager undersøgelsen med overvejelser om organisering, finansiering og ledelse af et tværsektorielt sundhedsforskningscenter.

Tværsektoriel sundhedsforskning sammenfattet i tre overordnede kategorier

Rapporten har identificeret 32 forskningsprojekter i Region Syddanmark og inddelt dem i tre overordnede kategorier:

  • Bredt fokus på tværsektorielle patientforløb og med formålet at identificere udfordringer og forbedringsmuligheder.
  • Specifikt fokus på dynamikker mellem primær- og sekundærsektor og med et overvejende fokus på (unødige) sygehuskontakter.
  • Fokus på digitale løsninger til at understøtte tværsektoriel kommunikation og/eller telemedicin og patientens egenomsorg.

Forskningsbehov sammenfattet i fire hovedkategorier

Undersøgelsen har sammenfattet informanternes inputs til forskningsbehov i fire overordnede kategorier:

  • Forskningsbehov relateret til den demografiske udvikling, som presser sundhedssystemet. Herunder forskning i muligheder for og konsekvenser af, at primærsektoren overtager opgaver fra sygehussektoren. En anden linje handler om samarbejde, gensidigt kendskab og tillid i overgange mellem sektorer. Endelig ser særligt aktører i primærsektor et behov for forskning i samskabelse og involvering af civilsamfund og pårørende.
  • Vidensbehov om patientforløb, fagkulturelle og organisatoriske faktorer: Flere informanter ser behov for studier af eksplorativ karakter, som kan udpege relevante forbedringspotentialer og mulige indsatsområder i tværsektorielle patientforløb.
  • Ulighed i sundhed: Informanterne ser behov for forskning, der adresserer den ulighed, der består i, at socialt og psykisk udsatte borgere ikke opnår den fornødne hjælp fra sundhedssystemet.
  • Behov for forskning i strukturelle forhold, herunder i finansieringsmodeller, som understøtter implementering af tværsektorielle løsninger, samt forskning i mulige gevinster og barrierer ved at give borgere direkte adgang til større dele af praksissektoren.

Rapporten sammenholder de ovenstående forskningsbehov med den kortlagte forskningsaktivitet. Herved fremstår nogle videnshuller, nogle overlap og nogle delvise overlap, der kan anvendes som afsæt for den videre drøftelse af det strategiske fokus i en eventuel satsning på et tværsektorielt forskningscenter i Region Syddanmark.

Konklusion og anbefalinger

Afdækningen i Region Syddanmark og de øvrige regioner peger samlet set på, at der er potentiale i at samle og styrke forskning med fokus på tværsektorielle patientforløb, såfremt forskningsfokus ikke er afgrænset til specifikke typer af forløb, indsatsformer, patientgrupper eller snitflader i sundhedsvæsenet.

Undersøgelsens peger samtidig på nogle anbefalinger til at sikre gode rammer og forudsætninger for anvendelsesorienteret tværsektoriel sundhedsforskning, herunder:

  • Tværfaglighed bør gå hånd i hånd med tværsektoriel sundhedsforskning: Tværsektoriel sundhedsforskning er et bredt felt, der vedrører processer, organisering og teknologi i samspillet imellem sektorer og imellem professionelle og patienten. Givet denne kompleksitet er det væsentligt med en tværfaglig forskningstilgang, der inkluderer såvel sundhedsfaglige som samfundsvidenskabelige og humanistiske discipliner.
  • Kommunerne bør indgå som ligeværdige parter på strategisk niveau: Det er afgørende, at kommunerne ikke blot indgår som casemateriale, men som ligeværdige parter, der sammen med praksissektor og sygehussektor er med til at definere og prioritere de problemstillinger, som forskningen skal løse.
  • Udnyt og søg synergi med udviklingsprojekter: Det anbefales at en forskningsstrategi også inddrager viden fra, søger synergier med og evt. bygger videre på relevante udviklingsprojekter på det tværsektorielle felt.

Datagrundlag

Undersøgelsen er baseret på a) gennemgang af hjemmesider (fokuseret på at finde beskrivelser af relevante forskningsaktører og deres forskningsprojekter) b) interview med i alt 62 informanter fordelt på 45 i Region Syddanmark og 17 fra de øvrige regioner.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Region Syddanmark

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Kursus i sundhedsøkonomi oktober 2023

  2. Rapport

    Der er potentiale for at udvide Den Socialøkonomiske Investeringsmodel til også at omfatte ældreområdet

  3. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  4. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  5. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  6. Rapport

    VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD

  7. Nyhed

    Webinar: Brug tryghedsskabende velfærdsteknologi sikkert i arbejdet med borgere med demens

  8. Guide

    Guide giver råd til sikker brug af tryghedsskabende velfærdsteknologi på plejehjem

  9. Kommunetal

    Kommunerne overskrider igen budgetterne for udsatte grupper

  10. Inspirationshæfte

    Kan fodboldtræning få unge i uddannelse og arbejde?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os