Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­September 2018

Akutmodtagelserne i Danmark

Forudsætninger, udfordringer og fremtidige pejlemærker

De seneste 10 år har landets akutmodtagelser arbejdet for at sikre smidige arbejdsgange og effektive behandlingsforløb. En ny kortlægning viser, at det også fremover er afgørende at have fokus på speciallægekompetencer i akut-modtagelserne. Fokus på samarbejde og arbejdsdeling mellem akutmodtagelserne og de øvrige aktører på akutområdet er et andet væsentligt pejlemærke i fremtiden.

Marie Henriette Madsen & Martin Williams Strandby
Sundhed
Hent rapporten Akutmodtagelserne i Danmark

+ tilhørende materialer

Lederne af akutmodtagelserne oplever, at de er nået langt. De vurderer, at der i forhold til for 10 år siden nu er færre unødige indlæggelser og færre patienter, der ligger og venter på en udredning. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Marie Henriette Madsen Chefanalytiker, cand.scient.san.publ., ph.d. M: 41 39 35 26 mama@vive.dk

Baggrund

I 2007 udgav Sundhedsstyrelsen et planlægningsgrundlag for akutområdet. Det indeholdt en række anbefalinger, der blandt andet indebar, at landets akutmodtagelser skulle samles på færre enheder, og at bestemte specialer og diagnostiske ressourcer skulle være til stede.

Nu skal anbefalingerne til akutområdet opdateres. Det sker som et led i økonomiaftale for 2018 mellem regeringen og Danske Regioner. Derfor har VIVE fået til opgave at gøre status over området, og i denne kortlægning har vi undersøgt:

  • Hvordan akutmodtagelserne har bidraget til de akutte patientforløb
  • Hvilke forhold, man oplever som udfordringer i den nuværende organisering
  • Hvad der udgør forudsætningerne for velfungerende akutmodtagelser
  • Hvilke mulige pejlemærker der er for akutmodtagelserne i fremtiden.

Resultater

Kortlægningen er baseret på dels en interviewundersøgelse med en række centrale aktører på hospitalerne med akutmodtagelse, dels en spørgeskemaundersøgelse.

Overordnet mener både ledere af akutmodtagelser og ledere af øvrige afdelinger på hospitalerne, at akutmodtagelserne har været med til at sikre kortere og mere fokuserede patientforløb. Der er i dag færre patienter i dag end for 10 år siden, der ligger i akutmodtagelsen og venter på udredning, og færre patienter indlægges unødigt.

Kommunerne oplever til gengæld de effektive patientforløb som en udfordring. De kræver nemlig blandt andet, at kommunerne har kompetencer og er organiseret på en måde, så de kan modtage patienter, der udskrives fra akutmodtagelserne, og færdiggøre visse typer behandling.

Kortlægningen viser også, at en af udfordringerne ved organiseringen af akutmodtagelserne er, at der er mange samarbejdsrelationer og store geografiske afstande mellem kommuner og hospital.

Væsentlige forudsætninger

Internt på akuthospitalerne fremstår de rette kompetencer både blandt læger og sygeplejersker som væsentlige forudsætninger for, at man kan have en velfungerende akutmodtagelse. Afdelingsledere fra både akutmodtagelser og øvrige afdelinger er i løbende dialog om, hvordan man især på lægesiden bedst bemander akutmodtagelserne. Det sker for at sikre hurtig udredning og visitation af patienter på et fagligt højt niveau, så man får et højt flow i akutmodtagelserne, og så patienterne modtager den rette behandling på rette tid.

Samarbejde mellem akutmodtagelserne og de øvrige parter på akutområdet er en anden væsentlig forudsætning for, at man har velfungerende akutmodtagelser. Det gælder både i forhold til patienter, der henvises til akutmodtagelserne, og patienter, der sendes hjem igen – ofte med et fortsat behov for behandling og pleje. Kommunernes mulighed for at hjemtage patienter fremhæves som særligt vigtig, og det stiller krav til kommunernes måde at organisere sig på og til de sundhedsfaglige kompetencer i kommunerne.

Anbefalinger

Undersøgelsen fremhæver også en række pejlemærker for akutmodtagelsernes fremtid. Det drejer sig om fortsat at have fokus på:

  • En bred repræsentation af specialer og speciallæger i front i akutmodtagelserne
  • Samarbejde og arbejdsdeling mellem kommuner, præ-hospital indsats og akutmodtagelser
  • Forskning og kvalitetsudvikling specifikt i relation til de akutte patientforløb
  • Patienter med psykiatriske lidelser.

Metode

Undersøgelsens konklusioner er baseret på en interviewundersøgelse og en spørgeskemabesvarelse. Der blev gennemført interview med ledere af akutmodtagelser og andre relevante afdelinger på syv hospitaler, ledere af sundhedsområdet i to kommuner, en vagtchef, regionale planlægningschefer og ledere af den præ-hospitale indsats.

På baggrund af hovedkonklusionerne fra interviewundersøgelsen blev der udarbejdet et spørgeskema, som blev sendt til afdelingsledere for akutmodtagelserne og relevante specialafdelinger fra samtlige 21 hospitaler med akutmodtagelser i Danmark, 98 kommunale ledere for sundhedsområdet, 5 ledere af den præ-hospitale indsats og 5 ledere af vagtlægeordnin-gen/1813. Heraf besvarede 60 procent spørgeskemaet.

Om denne udgivelse

Samarbejdspartnere:

Sundhedsstyrelsen, Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 24. september 2018 Akutmodtagelserne skal fortsat have fokus på speciallæger og samarbejde med kommunerne
Nyhed, 7. maj 2018 Hvordan går det med de nye akutmodtagelser?
Læs også
  1. Nyhed

    Kortlægning af homo- og biseksuelles samt transpersoners levevilkår og samfundsdeltagelse

  2. Nyhed

    Receiving and engaging: can a simple ICT delivered government message change citizen health behavior? A field experiment

  3. Nyhed

    Ageing, dementia and the future - ambivalent futurework in rehabilitation-focused dementia care

  4. Debatindlæg

    Kvalitetsklynger i almen praksis viser gode takter, men er det tilstrækkeligt?

  5. Nyhed

    Trappen

  6. Nyhed

    Pharmacological Treatment of Mild and Moderate Pain in Primary Care – A Danish Registry-based Study

  7. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  8. Rapport

    Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder

  9. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

  10. Rapport

    Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os