Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­27. februar 2019

Peer-to-peer-fællesskaber mellem socialt udsatte

Inspiration til kommuner og frivillige organisationer

Mennesker, der er eller har været udsatte og sårbare, kan støtte og hjælpe hinanden ved at dele livserfaringer i peer-to-peer-fællesskaber. Men det er ikke helt enkelt hverken for frivillige organisationer eller kommuner at etablere denne type fællesskaber. I dette katalog kan du få inspiration til, hvordan det kan gøres. Kataloget opsamler erfaringerne fra 10 forsøg med peer-to-peer-fællesskaber for udsatte.

Maya Christiane Flensborg Jensen & Leif Olsen
Udsatte, Socialområdet, Det specialiserede voksenområde, Psykiatri
Hent kataloget Peer-to-peer-fællesskaber mellem socialt udsatte
Peer-to-peer-fællesskaberne giver mulighed for, at mennesker, der har erfaring med at være udsatte og sårbare, kan hjælpe og støtte hinanden. Det giver dem bl.a. selvtillid, bedre sociale kompetencer og håb om en anden fremtid. Foto: Karen Deth/VIVE Arkivfoto: Karen Deth/VIVE

Kontakt

Leif Olsen Seniorforsker, cand.scient.soc., ph.d. M: 31 58 77 81 leol@vive.dk

10 satspuljeprojekter har eksperimenteret med at skabe peer-to-peer-fællesskaber mellem mennesker, der har livserfaringer med at være socialt udsat, fx i form af hjemløshed, misbrug, ensomhed eller psykiske problemer. Målet har været at etablere fællesskaber, hvor mennesker, der er eller har været udsatte og sårbare, kan hjælpe hinanden med at håndtere udfordringer i hverdagen og med at skabe håb om en anden fremtid. VIVEs evaluering af projekterne viser samlet set, at fællesskaberne rummer både muligheder og udfordringer.

Fællesskabernes muligheder er blandt andet, at mennesker, der har erfaring med at være udsatte og sårbare, kan hjælpe og støtte hinanden. Derigennem oplever deltagerne, at de spiller en vigtig rolle for andre mennesker, hvilket giver dem selvtillid, bedre sociale kompetencer og håb om en anden fremtid. Fællesskaberne kan også styrke de frivillige og offentlige organisationers samarbejde omkring udsatte borgere.

Men der er også udfordringer ved at få fællesskaberne til at fungere i praksis. Det kan fx være vanskeligt at rekruttere og fastholde peer-deltagere og finde frem til den type fællesskab, der fungerer godt for deltagerne. Det kan også være vanskeligt for frivillige organisationer og kommuner at samarbejde på tværs. Det er især forskellige kulturer og arbejdsgange, der bremser samarbejdet.

VIVE har samlet erfaringerne fra projekterne i et inspirationshæfte, der henvender sig til frivillige organisationer og kommuner. Hæftet kommer omkring disse temaer:

  1. Deltagernes udbytte ved at indgå i de frivillige peer-to-peer-fællesskaber
  2. Udfordringer for de frivillige organisationer og kommunerne
  3. Guide til, hvordan man kan komme godt i gang med at etablere fællesskaberne
  4. Oversigt over forskellige typer af peer-to-peer-fællesskaber.

Baggrund

Inspirationshæftet er udviklet på baggrund af erfaringerne fra satspuljeinitiativet ’Deltagelse i peer-to-peer-fællesskaber for udsatte borgere’. Formålet har været at skabe erfaringer og viden om, hvordan udsatte og sårbare kan hjælpe hinanden ved at dele livserfaringer i peer-to-peer-fællesskaber, samt hvordan frivillige organisationer og offentlige organisationer kan samarbejde om at etablere og facilitere fællesskaberne.

I satspuljeinitiativet har der desuden været et bevidst fokus på, at de frivillige organisationer skulle være projektlederne i samarbejdet med kommunen, samt at deltagerne skulle indgå i projekterne på frivillig basis.

Peer-to-peer-fællesskaberne betegnes som ’frivillige’ peer-to-peer-fællesskaber i inspirationskataloget. Det markerer, at fællesskaberne adskiller sig fra de typer af peer-to-peer-fællesskaber, der i stigende grad bliver forankret særligt i psykiatrien, hvor man typisk har ansat lønnede peer-medarbejdere til at stå for peer-støtten.

Metode

VIVE har evalueret de 10 projekter og har udarbejdet dette inspirationshæfte på baggrund af evalueringerne samt ved inddragelse af litteratur om peer-to-peer-støtte. Evalueringen fandt sted i perioden november 2016 til maj 2018. VIVE indsamlede projekternes egen dokumentation, gennemførte interview med projekterne ved deres opstart og besøgte projekterne omkring årsskiftet 2017/2018. Ved besøget gennemførte VIVE interview med repræsentanter for alle involverede parter, herunder de frivillige organisationer, kommunerne og borgerne selv.

Læs mere om peer

  • Peer-støtte: www.socialstyrelsen.dk (søg efter Peer-støtte)
  • Peer-netværket Danmark: www.peernet.dk
  • Skræddersyet hjælp til borgere med sindslidelser i Fredericia

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Socialstyrelsen

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  3. Artikel

    Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet

  4. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  5. Nyhed

    Teknologi til støtte og omsorg

  6. Kronik

    Manglende nuancer og perspektiver skaber uklar viden om adoption uden samtykke

  7. Rapport

    Viden om metoder til at inddrage børn med autisme og ADHD i sagsbehandling

  8. Undersøgelse i gang

    Hvordan tænker man bedst forebyggelse af kriminalitet ind i omdannelsen af udsatte boligområder?

  9. Rapport

    Ledige borgere er fortsat overordnet tilfredse med københavnske jobcentre

  10. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os