Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­14. marts 2018

Unge, alkohol og stoffer

Et 10-årigt forløbsstudie

Forskere fra forskningsprojektet Youths, Drugs and Alcohol (YODA) har gennem ti år fulgt en gruppe unge. Ved hjælp af spørgeskemaer og registerdata har de samlet oplysninger om de unges holdninger og handlinger om alkohol og stoffer.

Margaretha Järvinen , Stefan Bastholm Andrade , Jeanette Østergaard , Jakob Demant , Signe Ravn , Louise Høyer Bom , Stine Vernstrøm Østergaard , Asger Graa Andreasen & Camilla Bank Friis
Hent forløbsstudiet Unge, alkohol og stoffer
Ny analyse viser, at de fleste unge faktisk kun drikker få genstande om ugen. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Youths, Drugs and Alcohol (YODA) er et 10-årigt forskningsprojekt, som følger udviklingen i unges rusmiddelbrug, fra de var 15 år i 2005, til de var 25/26 år i 2015.

Projektet bygger på dataindsamlinger i 2005, 2008 og 2015/2016. Data fra undersøgelserne i 2005 og 2008 er tidligere blevet præsenteret på dansk i bøgerne Unge, fester og alkohol (red. P. Gundelach & M. Järvinen, Akademisk Forlag 2006) og Stoffer og natteliv (red. M. Järvinen, J. Demant og J. Østergaard, Hans Reitzels Forlag 2010), og på engelsk i en lang række internationale artikler.

Nærværende udgivelse bygger på data fra de tre spørgeskemaundersøgelser (2005, 2008 og 2015) – samt data fra befolkningsregistre og kvalitative interviews med specifikke grupper af unge. Rapportens kapitler bruger forskellige kombinationer af datamaterialer. I nogle kapitler bruger vi data fra alle tre bølger i survey-undersøgelsen, i andre kapitler relaterer vi oplysninger fra én bølge til registerdata, i andre kapitler igen bruger vi et udvidet sample fra 2008 i kombination med 2015-spørgeskemaet, og i ét kapitel inkluderer vi også et forældrespørgeskema, hvor forældrene til de unge blev interviewet i 2005. Vi kompletterer også spørgeskemaerne med kvalitative interviews med specifikke grupper af unge: en gruppe unge ”storforbrugere” af alkohol, identificeret gennem spørgeskemaet i 2015; en gruppe unge, som ikke drikker, og en gruppe unge, som er i misbrugsbehandling for deres hashproblemer. Detaljerede beskrivelser af projektets data og metoder findes i de enkelte kapitler.

Om denne udgivelse

Udgiver:

Sociologisk Institut, Københavns Universitet

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os