Arbejdsområder
I sit arbejde som forsker er Sidsel Vive Jensen drevet af spørgsmålene om, hvordan vi skaber de bedste vilkår for børns skolegang og for sameksistens mellem befolkningsgrupper. Hun arbejder særligt med sociologisk orienterede analyser, der fokuserer på samspillet mellem individer (fx elever og lærere) og strukturer (fx skolepolitikker og -kulturer). Hendes analyser afdækker ofte områder, som ikke ellers bliver systematisk analyseret, men som er vigtige for at forstå, hvordan skole- eller integrationspolitikker virker. Sidsel Vive Jensen har fx undersøgt, hvordan muslimske praksisser håndteres på folkeskoler, og hvordan børns sociale relationer udvikler sig i forskellige skolerammer.
Metoder
Sidsel Vive Jensen har specialiseret sig i at udvikle og gennemføre forskningsdesigns, der kombinerer kvalitative og kvantitative tilgange, og arbejder med registerdata, spørgeskemaundersøgelser, interview, observationer og feltarbejde. Hun har ikke særlige præferencer for bestemte former for metode eller analyse, men tager udgangspunkt i det konkrete undersøgelsesspørgsmål og tilrettelægger metoden i forhold til undersøgelsens rammer og de data, der er tilgængelige. Sidsel Vive Jensen har særlig erfaring med observation og interview af børn, feltarbejde i religiøse milijøer og spørgeskemaundersøgelser på skoleområdet. Hun er generelt optaget af metodeudvikling og har i flere sammenhænge udviklet specialdesignede værktøjer til at undersøge specifikke problemstillinger.
Baggrund
Sidsel Vive Jensen har arbejdet med social integration siden sin studietid på religionsvidenskab, hvor hun i 2005 skrev speciale om værdier blandt unge danske muslimer. I sit ph.d.-projekt beskæftigede hun sig med muslimske børn i folkeskolen, og siden er hendes forskning rykket nærmere børn, skole og etniske minoriteter og længere fra det specifikt religiøse. Siden 2014 har Sidsel Vive Jensen været ansat i KORA (nu VIVE) og tilknyttet Trygfondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet, hvor hun beskæftiger sig med flere interdisciplinære forskningsprojekter, der fra forskellige vinkler belyser integration af minoritetsbørn i danske skoler.
Derudover er Sidsel Vive Jensen uddannet gymnasielærer i 2007 (pædagogikum) og har en bred undervisningserfaring også fra universitetet. Hun holder gerne foredrag om sin forskning for interesserede fagfolk og politikere. Hendes brede metodiske profil skyldes en generel interesse for forskellige vidensformer og genstandsfelter, der også er skyld i, at hun har studeret matematik og i en periode arbejdet som statistiker på Danmarks Statistik.