Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­22. juni 2020

En brancheorienteret tilgang til at få flygtninge og indvandrere i job

Evaluering af et initiativ støttet af SIRI

Projektet ’Virksomhedsrettet indsats med en brancheorienteret tilgang’ skulle støtte 11 kommuner i at blive bedre til at integrere ikke-vestlige indvandrere på arbejdsmarkedet. De 11 kommuner fokuserede deres indsats på lokale brancher med gode beskæftigelsesmuligheder for målgruppen. VIVE har evalueret projektet og finder positive effekter af indsatsen på beskæftigelse og selvforsørgelse – både for mænd og kvinder.

Frederik Thuesen , Gabriel Pons Rotger & Vibeke Jakobsen
Integration, Arbejdsmarked, Beskæftigelse, Organisering, Effekt, Reform, Styring, Indvandrere
Hent rapporten En brancheorienteret tilgang til at få flygtninge og indvandrere i job
Den brancheorienterede tilgang betød, at jobcentre systematisk forsøgte at hjælpe de ledige ind i udvalgte lokale brancher, hvor der var mangel på arbejdskraft. Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

Kontakt

Frederik Thuesen Seniorforsker, ph.d. (sociologi) M: 33 48 08 60 frt@vive.dk

I efteråret 2015 besluttede politikerne at afsætte midler fra Satspuljen til initiativet ’Integration, der virker – en mere målrettet kommunal beskæftigelsesindsats’. Som en del af initiativet vedtog man at sætte gang i to projekter, der skulle hjælpe flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet. Et af disse projekter var ’Virksomhedsrettet indsats med en brancheorienteret tilgang’, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) satte i gang i 2016.

Baggrunden var den store strøm af flygtninge, der kom til Europa og Danmark i 2014-2016, blandt andet som følge af krigen i Syrien. Dertil kom, at ikke-vestlige indvandrere i årevis havde haft en vedvarende lav beskæftigelsesfrekvens sammenlignet med både etniske danskere og vestlige indvandrere. Selvom beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere de seneste år er steget, så er den fortsat betragteligt lavere end for etniske danskere.

Projektet ’Virksomhedsrettet indsats med en brancheorienteret tilgang’ løb over knap 2,5 år fra slutningen af 2016 til 1. april 2019. Her fik 11 udvalgte kommuner økonomisk og organisatorisk støtte til at implementere en brancheorienteret tilgang i deres indsats for at få indvandrere og flygtninge i job.  

Den brancheorienterede tilgang betød, at jobcentre systematisk forsøgte at hjælpe de ledige ind i udvalgte lokale brancher, hvor der var mangel på arbejdskraft, og hvor flygtninge og indvandrere derfor havde gode jobmuligheder, hvis de fik de rette kompetencer. En vigtig del af indsatsen var derfor velstrukturerede forløb, hvor den ledige deltog i flere virksomhedspraktikker på virksomheder inden for disse brancher.

SIRI har bedt VIVE evaluere effekterne af projektet med brancheorienteret tilgang. Ud over en rapport er evalueringen også mundet ud i videnshæftet 'Jobrettet integration', der opridser hovedresultaterne af to forskellige integrationsprojekter. 'Virksomhedsrettet indsats med en brancheorienteret tilbage' er det ene af de to.

Resultater

Vores effektanalyser finder positive resultater i de kommuner, der har deltaget i projektet. Ved projektafslutning lå beskæftigelsen på cirka 20 procent blandt deltagerne i projektet, der omfattede nytilkomne flygtninge og familiesammenførte. Til sammenligning lå den i kontrolgruppen på cirka 15 procent. Det svarer til, at deltagerne i projektet kom 36 procent mere i beskæftigelse end kontrolgruppen.

Resultatet bekræftes af, at vi også finder positive effekter på deltagernes selvforsørgelse, så færre var afhængige af offentlig forsørgelse ved projektets afslutning. Vi finder også store positive effekter, i forhold til at relativt flere gik videre til integrationsgrunduddannelsen IGU end i kontrolgruppen.

Vi finder endvidere, at Brancheorienteret tilgang havde større effekt på kvinder end mænd. Effekten blandt mænd var positiv, men dog relativt statistisk usikker. For kvinder, der deltog i de brancheorienterede projekter, steg beskæftigelsen til 14 procent, hvor kontrolgruppen lå på 8 procent. Nytilkomne ikke-vestlige indvandrerkvinder er typisk i meget ringe omfang i beskæftigelse i Danmark. Derfor svarer stigningen faktisk til, at disse kvinder kom 73 procent mere i beskæftigelse end kvinder, der ikke har deltaget i projektet.

Alt tyder således på, at en brancheorienteret tilgang med et struktureret og målrettet træningsforløb formår at give en del kvinder med ikke-vestlig baggrund den viden og motivation samt de kompetencer, der skal til for at hjælpe dem videre i job.

Anbefalinger

VIVE anbefaler på baggrund af evalueringen, at kommuner, der ønsker at forbedre ikke-vestlige indvandreres chance for beskæftigelse, gør følgende:

  • Analyserer meget nøje, hvilke brancher der findes inden for kommunen, som målgruppen har de bedste beskæftigelseschancer indenfor
  • Arbejder på at etablere et godt og gensidigt forpligtende samarbejde med relevante virksomheder inden for disse brancher om at etablere virksomhedspraktikker og IGU til målgruppen
  • Tilrettelægger forløbene for de ledige, så de er gennemskuelige og med klare mål for deltagerne
  • Arbejder fokuseret på at styrke målgruppens branchespecifikke kvalifikationer og erfaring – med brug af veltilrettelagte virksomhedspraktikforløb
  • Overvejer, hvordan en brancheorienteret tilgang kan bruges som en træningsbane til at komme i gang med integrationsgrunduddannelsen IGU.

Metode

Datagrundlaget for analysen består i oplysninger, som de 11 kommuner i projektet har indsendt til VIVE i løbet af projektperioden. VIVE har modtaget oplysninger om i alt 476 borgere, der har deltaget i projektet. Oplysningerne fra kommunerne har vi via Danmarks Statistiks forskerordning koblet med registerdata, blandt andet DREAM-databasen, der indeholder ugentlige oplysninger om modtagelse af offentlige ydelser og månedlige beskæftigelsesgrader.

Til effektanalysen anvender vi den økonometriske estimationsmetode matching. Den bærende idé i matching er, at det ad statistisk vej er muligt at skabe en kontrolgruppe, som ligner målgruppen for indsatsen. Man ’matcher’ deltagerne i indsatsgruppen med udvalgte kontrolpersoner, som man finder via data vedrørende karakteristika for indsatsgruppen og kontrolgruppen (for eksempel køn, alder, uddannelse).

Dermed er det muligt at sammenligne de to grupper på udvalgte variable – for eksempel vedrørende beskæftigelse – og således også finde frem til effekten af en indsats. Vi har anvendt to forskellige versioner af matching for at øge validiteten af vores analyseresultater.

Læs mere

  • I mål med integration
  • Jobrettet integration
  • Kommunernes integrationsindsats på beskæftigelsesområdet
  • Sprogets betydning for indvandreres sociale integration på arbejdspladsen
  • FIP - Et værktøj til måling af flygtninges og indvandreres arbejdsmarkedsparathed

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Debatindlæg, 26. juni 2020 Forskere: Vi skal brancherette virksomhedspraktikken
Rapport, 22. juni 2020 I mål med integration
Videnshæfte, 22. juni 2020 Jobrettet integration
Nyhed, 19. juni 2020 Fem anbefalinger til at få flere flygtninge i arbejde
Læs også
  1. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  2. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  3. Rapport

    Mange voksne har stadig svært ved at læse og regne

  4. Rapport

    Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021 - Delrapport 3

  5. Rapport

    Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

  6. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  7. Nyhed

    Webinar: How is support for people with disability organized – experiences from the Nordic Region

  8. Rapport

    Hvad kan hjælpe SOSU-elever til at lykkes med uddannelsen?

  9. Rapport

    Sådan bygger vi videre på coronanedlukningernes virtuelle patientkonsultationer

  10. Nyhed

    Is Nordic elder care facing a (new) collaborative turn?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os